faqBorst

 

 

 

faqBorsten

Borstvergroting of borstaugmentatie.
 
 
Wat is het verhaal van de PIP-prothesen ?
 
Belangrijk is dat de fabricant van prothesen de nodige certificaten en europese erkenningen heeft, zodat deze voldoen aan de strengste gezondheidsinspecties en medische keuringen. Wij gebruiken alleen maar deze prothesen, die een brede erkenning genieten met ISO-, CE- en/of FDA-kwaliteitslabels.
 
In 2011 bleek een industriële oplichting, dat prothesen van het merk P.I.P. in de handel waren gebracht terwijl deze fabricant industriële siliconen verwerkten die medisch niet gebruikt mochten worden. Ze werden geluklkig nooit gebruikt on onze clinic.
 
Is er een registratie van mijn implantaten ?
 
De ingrepen met borstprothesen gaan door in het A.Z. St Augustinus. De ingreep, het verloop van operatie en anesthesie zijn geregistreerd in het electronisch patiëntendossier. In dit dossier worden eveneens de gegevens, fabricaat en lotnummers van uw omplantaten geregistreerd. In princiepe voor "eeuwig". Stel dat u vele jaren later deze gegevens alsnog wil achterhalen, zijn deze hier te verkrijgen. Ook uw huisarts kan hierin inzage hebben, als u dit toestaat.
 
Zijn de patiënten tevreden ?
 
De borstvergroting is een van de meest dankbare ingrepen in de praktijk van de plastisch chirurg.  Het is een vrij eenvoudige ingreep, die nauwelijks een litteken veroorzaakt.  Bovendien vult het een groot deel in van vrouwelijkheid, wat bijdraagt tot een groter psychologisch evenwicht en beter zelfbeeld.
 
Wat houdt de ingreep in?
 
Een borstvergroting houdt in dat de plastisch chirurg een implantaat inbrengt in uw borsten. Dit kan onder (achter)  de grote borstspier of onder het borstweefsel (voor de spier). Wat in uw geval de beste positie is, wordt tijdens het persoonlijk consult met u besproken. De plaatsing geschiedt via een sneetje in de oksel, een sneetje langs de onderste helft van de tepelhofboord of een sneetje in de plooi onder de borst. Elke toegansweg heeft zijn voor en nadelen. De methode via de navel kan enkel met watergevulde prothesen die dan voor de spier geplaatst worden, geen ideaal.  De meest courante methodes bij borstvergroting zijn via de plooi onder de borst en rond het tepelhof. Bij het positioneren besteedt de plastisch chirurg veel aandacht aan de symmetrie tussen beide borsten. De sneetjes sluit hij met hechtingen. Indien het nodig is, plaatst hij enkele drains om het wondvocht te kunnen afvoeren. De laatste jaren is de trend dat er minder of geen drains geplaatst worden.
 
Meestal kan U enkele uren later naar huis. De dag van de ingreep is er relatief weinig hinder, omdat de pijnstilling nog nawerkt. De dag nadien hebt u de meeste hinder, vooral spierpijn.
 
 
Kan ik na een borstvergroting borstvoeding geven?
 
Ja, door de operatie verandert er niets aan de borstklier 
 
 
Wat is een A,B,C-cup ?
 
Men kan stellen dat het verschil in één cup ongeveer 200 tot 250 cc is. Alles hangt af van de textuur-elasticiteit van huid en de weefsels, de verhouding vet en klier. In de moderne en fijne lingerie lijken de cups sneller groter dan in de klassieke lingerie, het kan dus erg verwarrend zijn. Visueel geeft het ook andere indrukken naarghelang u smal of breed bent, klein of groot...
         
 
                                                                                                                                                                                                               
Wat is kapselvorming ?
 
 
Na een borstvergroting vormt zich rond ieder implantaat een litteken, een bindweefselvlies. Normaal blijft dit vliesvormig litteken soepel, maar het kan ook verharden, verkalken of zich samentrekken. Het kan een vervorming of een verschuiving van de prothese veroorzaken. Het kan zelfs pijnlijk zijn. Studies tonen aan dat kapselvorming minder voorkomt indien de prothesen achter de spier zitten (de rechter foto).  Indien men een prothese toch voor de spier (de linker foto) plaatst, maakt men gebruik van textuur-implantaten, al dan niet met een polyurethaancoating.  Achter de spier zijn gladde prothesen vaak weer beter, maar er is geen eenduidigheid hierover in wetenschappelijke studies. Dual plane is een moderne zienswijze om de voordelen van 2 technieken te combineren.  Er bestaat medicatie om kapselvorming na een borstvergroting tegen te gaan.  Het gebruik van voltaren-patch, de eerste weken na de ingreep vermindert spierpijn en zou een bescherming zijn tegen kapselvorming.  Overleg dit met uw chirurg.
 
Kan storende kapselvorming aan één kant voorkomen ?
 
Ja, vaak komt het slechts aan één kant voor.  De echte oorzaak is nog niet bekend, maar het kan worden opgewekt door een uitlokkende factor die aan één kant plaats vindt (nabloeding, infectie) of het gebeurt zonder enig aantoonbare reden.  Het is géén allergie of overgevoeligheid aan prothesen.
 
Hoe groot is de kans op kapselvorming?
 
Bij de moderne protheses heeft men ongeveer 5 % kans dat een nieuwe operatie nodig is in verband met de kapselvorming na borstvergroting
(sinds het gebruik van de Motiva-implantaten is er haast geen kapselvorming meer opgemerkt in de praktijk van Dr. Coenen)
 
Wat is het verschil tussen ronde en anatomische prothesen ?
 
Ronde prothesen zijn niet echt rond (als een voetbal), dit is een misverstand. Ze zijn in doorsnede cirkelvormig en kunnen dan van profiel variëren van laag naar zeer hoog, m.a.w. van dun naar dik. In staande toestand nemen ze een natuurlijke anatomische vorm aan, indien de patiënt ligt vallen ze natuurlijk.  Vermits ze cirkelvormig zijn van doormeter mogen ze draaien, dit geeft geen gevolgen aan de vorm van de borst. Ze geven een natuurlijk resultaat wanneer ze geplaatst zijn op de goede hoogte in een borst die geen ptose (hangborst) vertoont.  Indien er tegelijk een hangborst is dient deze gelift of maakt men gebruik van specifieke prothesen die voor de spier geplaatst kunnen worden.

Anatomische prothesen zijn niet cirkelvormig in doorsnede maar in profielzicht zijn ze aan de onderzijde dikker dan aan de bovenzijde.(druppelvorm) Ze zijn zeer geschikt om een nieuwe borst te remodelleren bij borstreconstructie na amputaties of indien men prothesen liever voor de spier wenst te plaatsen. Ze geven soms een meerwaarde aan de vorm van de borst (reconstructie of vergroting bij A-minus-cup) maar kunnen bij keren of draaien een vormverandering van de borst veroorzaken wat een heringreep opdringt. Dit wordt verhinderd bij een polyurethaan-coating. Door de verschillende keuzes en werkwijzen zijn er ook verschillende kosten en prijzen. Bespreek met uw chirurg wat voor u het beste kan zijn.
 
Hoe lang gaan de protheses mee?
 
Het is niet helemaal duidelijk hoe lang de protheses na een borstvergoting mee gaan.  Het kan levenslang zijn.  Het is niet zo dat prothesen na een bepaalde tijd dienen vervangen te worden. Soms dringt een hersteloperatie zich toch op wegens verschuiven van de prothese of een ander probleem. Het is inmiddels bewezen dat lekkende siliconen geen onmiddellijke bedreiging zijn voor de gezondheid. Vaak worden prothesen vervangen door andere prothesen omdat patiënten met de jaren weer andere wensen hebben. Let op : vaak blijft de prothese goed, maar veroudert en verandert het lichaam zodat de prothese dient aangepast aan de nieuwe anatomische situatie. Persartikel van 6 oktober 2012.
 
Heb ik veel pijn na de operatie?
 
Dit verschilt van patiënt tot patiënt. Het wordt meestal omschreven als spierpijn of een spierverrekking en kan met eenvoudige pijnstillers worden bestreden, paracetamol en/of ibuprofen. Na 2 à 3 dagen is de pijn van een borstvergroting meestal verdwenen. Er zijn uitzonderingen, geen pijn of soms patiënten die langer last hebben. Een goede pijnstilling is de combinatie van paracetamol en Ibuprofen, meerdere keren per dag.
 
 
Wat de eerste dagen na de ingreep ?
 
Enkele dagen rusten en relaxen is belangrijk. Het voelt nog niet normaal aan. De spierspanning kan het hard doen aanvoelen. Er zijn soms kleine klotsgeluidjes van vocht rond de protheses (gevoel van krakende sneeuw of schuivende rijstkorrels). Er kan zelfs een zwelling van de bovenbuik zijn of van de flanken. Soms zijn er lichte zenuwpijnscheuten over de borst heen, naar de schouderbladen toe op de rug of azan de binnenkant van de armen. Bespreek met uw chirurg of een BH dragen noodzakelijk is. Sommige patiënten hebben baat mét een BH, anderen dragen soms beter géén BH. Beter geen BH dan een BH die snoert of hinder geeft. Bewegen kan en mag naargelang het persoonlijk aanvoelen, zoals sporten voor de een na enkele weken kan, voor de ander weert later. Steeds "luisteren naar het eigen lichaam"
 
 
Moet ik de protheses masseren?
 
Nee, bij de moderne protheses is dit niet meer nodig. Wel kan een massage een ontspanning van de spieren geven, die bijdraagt tot een sneller herstel.
 
Mogen de borsten in de zon?
 
Daartegen is geen bezwaar. Het littekentje mag alleen het eerste half jaar niet worden blootgesteld aan UV-stralen zonder enige bescherming. Hoge factor zonnecrèmes ! Dit geldt niet alleen voor een borstvergroting maar ook bij andere esthetische operaties.
 
Hoe bepaal ik welke maat borsten bij mij past?


Welke maat borsten bij jou past is heel persoonlijk. Staar je niet blind op een bepaalde cupmaat, want die wordt ook bepaald door de omtrek van de borstkas onder je borsten. Een goede plastisch chirurg zal je op de voor- en nadelen wijzen van grotere en kleinere prothesen. Breng foto’s mee naar de raadpleging met voorbeelden van borsten die je goed of niet goed vindt.  Een goede communicatie met je chirurg voor de ingreep is heel belangrijk.
 
Ik heb last van ingetrokken tepels, kan ik hier iets aan laten doen ?
 
Ingetrokken tepels of te grote kunnen gelijktijdig met de borstvergroting worden gecorrigeerd. De ingreep kan in het ziekenhuis onder narcose of ambulant onder plaatselijke verdoving. 
 
Heb je een grotere kans op borstkanker na een borstvergroting?
 
Nee, de kans op borstkanker na een borstvergroting is zeker niet groter. Er zijn zelfs studies die spreken van een kleinere kans, maar dit werd niet terdege bewezen. Er is tevens nooit bewezen dat PIP-prothesen kankerverwekkend zouden zijn (januari 2012). Vergeet niet dat een belangrijk aantal vrouwelijke patiênten ooit in haar leven een borsttumor ontwikkelt, of ze nu prothesen heeft of niet. Er is geen verband, maar dit is voor journalisten bijvoorbeeld in in het PIP-verhaal verwarrend.
 
Moet ik een mammografie laten uitvoeren ?

The advice around mammography is very confusing. It depends whether you read an American or a Canadian publication. The Americans say that you should have a mammogram every year after age 40. But the Canadians believe that following this advice will lead to far too many unnecessary biopsies. Our rules are a mammogram every two years after age 50 – unless you have a significant family history. 

 
Kan ik siliconen vermijden ?
 
Dat is niet ons advies, maar als u dat per sé wil, dient u te kiezen voor watergevulde prothesen. Deze voelen echter iets harder en minder lichaamseigen aan. Patiënten die ervaring hebben met de twee soorten, vertellen ons dat de siliconen warmer zijn en minder of in het geheel niet voelbaar in buiklig.
 
Wanneer kan ik weer gaan werken?
 
U dient na de ingreep in ieder geval een paar dagen rust te nemen. Daarna speelt de aard van uw werk een rol.  Bureelwerk kan vaak na enkele dagen.  Tillen en de armen boven het hoofd reiken zijn bijvoorbeeld de eerste week afgeraden en is vaak ook moeilijk.  Ook bukken kunt u de eerste weken betervermijden. 
 
Zijn aan de ingreep risico’s verbonden?
 
Borstimplantaten kunnen in een zeer beperkt aantal gevallen gaan plooien of lekken. Ook kan kapselvorming optreden (zie kapselvorming). Zoals bij elke andere ingreep kan een infectie of nabloeding nadelig zijn.
 
Er bestaat één type gezwel dat zich specifiek kan vormen in het kapsel rond een getextureerde borstprothese. Het werd nooit aangetoond bij gladde implantaten of implantaten met een nanotextuur. Dit gezwel heet het ‘anaplastisch grootcellig lymfoom’ (ALCL). Dit is uiterst zeldzaam. Het ALCL geeft als symptoom meestal een plotse vochtophoping rond een borstprothese maanden tot jaren na de operatie. Dit gezwel is doorgaans weinig agressief en kan goed worden behandeld. Daarom is het belangrijk dat elke vochtcollectie rond een borstprothese wordt onderzocht op CD30+ en Alk1-Neg., zodat deze zeldzame ziekte kan worden uitgesloten. 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Borstlifting of Borstlift
 
Wat houdt de behandeling in?
 
Bij een borstlift maakt de plastisch chirurg een incisie rond de tepel, van de tepel naar de borstplooi en soms ook in de borstplooi. Vervolgens wordt de overtollige huid  verwijderd. De tepel en het onderliggend klierweefsel wordt naar boven verplaatst en geremodelleerd.  Soms kan een borstlifting gebeuren met enkel een litteken rond het tepelhof, maar dit dient uitgemaakt door de chirurg.  De ingreep vindt plaats onder algehele narcose. Na de operatie krijgt u een sport-BH aan om dezelfde dag of daags nadien het ziekenhuis te verlaten. De ingreep is minder complex maar  te vergelijken met een borstverkleining, zonder dat er volume verwijderd wordt.
 
 
Is er na de ingreep een verband ?  Welke BH dien ik te dragen ?
 
De verse littekens zullen afgekleeft zijn met tape, micropore®. U wordt wakker met een operatieverband of een sport-BH die de chirurg aandoet aan het einde van de ingreep of voor u naar huis gaat. Neem eventueel zelf een sport-BH mee naar de operatiezaal. Neem een goedkoop maar stevig model, met de gewenste cup-maat, een elastische B tot C cup. Bij een borstlifting zal de cup-maat hetzelfde als voor de ingreep, bij een borstverkleining uiteraard een of twee cups kleiner. Een bijkomend voordeel is de sluiting van voor. Meet voor de operatie uw borstomtrek onder de borstplooi en neem deze centimeters in euro-maat. Bijvoorbeeld een Euro-85 cup B. Of een Euro-90 cup B.Wegens de zwelling kan 5 cm extra comfortaler zijn.

 
 Wanneer kan ik weer aan het werk?
 
Dat ligt aan de aard van uw werk. In ieder geval moet u enkele dagen rust nemen om nabloeding of infectie te vermijden. Pas na een week mag u weer lichte werkzaamheden doen, maar u mag niet sporten. Zware lichamelijke inspanning en zwaar tillen zijn in de eerste maand na de ingreep niet mogelijk. De meeste vrouwen gaan na een tot twee weken weer aan het werk. Bureelwerk kan na enkele dagen. 
 
Kan ik na de ingreep nog borstvoeding geven?
 
De plastisch chirurg doet zijn uiterste best de melklieren niet te beschadigen. Garanties hiervoor zijn evenwel niet te geven, omdat de tepel en het onderliggend klierweefsel moet worden verplaatst. Het risico is dus aanwezig dat u geen borstvoeding meer kunt geven na een borstlift. Bedenk ook dat het resultaat van een borstlift weer gedeeltelijk teniet kan worden gedaan door een zwangerschap en door het geven van borstvoeding 
 
Zijn aan de ingreep risico’s verbonden?
 
Gevoelsverlies van de tepels behoort tot de mogelijkheden, maar meestal keert het gevoel terug. De tepels kunnen ook tijdelijk overgevoelig zijn. Ook is het risico aanwezig dat u geen borstvoeding meer kunt geven. De plastisch chirurg streeft naar symmetrie van de beide borsten, maar dit is niet te garanderen. Ook zullen de littekens altijd in enige mate zichtbaar blijven. Verder zijn er de algemene risico's van elke heelkundige behandeling.
 
Mijn borsten zijn erg verslapt en gaan hangen na meerdere zwangerschappen, wat ik erg hinderlijk vind. Komt mijn ziekenfonds dan niet tussen ?
 
Indien er geen volume verwijderd wordt, komt het ziekenfonds niet tussen.
 
 

Borstverkleining

Hoe gebeurt deze ingreep ? 
 
De plastisch chirurg maakt volgens een vooraf uitgetekend patroon de huid los van de borstklier. Hij laat hierbij de tepel en het tepelhof vastzitten aan de borstklier om het gevoel en de mogelijkheid tot borstvoeding zoveel mogelijk te bewaren. Hij verwijdert aan de onderzijde en in het midden van uw borsten huid en klierweefsel en geeft een nieuw maar kleiner model aan de borsten. Dan wordt de huid opnieuw gesloten rond deze nieuwe vorm en de overtollige huid wordt weggeknipt. Hij legt een figuurnaad  rond het  tepelhof en recht naar heneden om de borsten een natuurlijke vorm te geven. Hiermee creëert hij een verticaal litteken en een litteken rondom het tepelhof. Tenslotte moet hij vaak huid wegnemen aan de onderzijde waardoor een horizontaal litteken ontstaat in de plooi. Dit kan variëren van enkele centimeters tot de ganse breedte van de borst.
 
Er zijn technieken waar de chirurg het litteken zo kort mogelijk probeert te houden. Met deze techniek is er vaak zelfs geen litteken meer in de plooi onder de borst. Let op : hoe korter het litteken, hoe meer de huid 'gestropt' wordt. In dit geval ziet het litteken er de eerste weken slordig uit alsof het litteken in een gekarteld boordje recht op de huid staat. Dit geneest echter mooi over de volgende weken tot maanden met het voordeel van een korter litteken.
 
De ingreep neemt ongeveer twee uur in beslag. U bent onder volledige narcose en er kan een overnachting volgen in het ziekenhuis. Vaak gaan patiënten al dezelfde dag naar huis.
 
 
Is er na de ingreep een verband ?

 
De verse littekens zullen afgekleeft zijn met tape, micropore®. U wordt wakker met een operatieverband of een sport-BH die de chirurg aandoet aan het einde van de ingreep.  Wil u zelf een 2de sport-BH aanschaffen, neem een goedkoop maar stevig model, met de gewenste cup-maat, een elastische B tot C cup. Een voordeel is de sluiting van voor. Meet voor de operatie uw borstomtrek onder de borstplooi en neem deze centimeters in euro-maat. Bijvoorbeeld een Euro-85 cup B. Of een Euro-90 cup B.Wegens de zwelling kan 5 cm extra omtrek comfortaler zijn.


 
Hoe lang ben ik werkonbekwaam ?
 
Normaliter kan u vanaf de 2de dag 'huishoudelijk' bewegen, na enkele dagen is bureelwerk vaak mogelijk.
Voor een administratieve functie voorziet u best één week ziekteverlof.
Voor meer fysische arbied voorziet u best twee tot drie weken.
 
 
Houd ik aan de ingreep een litteken over ? 
 
Het is onvermeidelijk dat op uw borsten in enige mate littekens zichtbaar zullen blijven. Wel nemen deze na verloop van tijd steeds meer de kleur van de omliggende huid aan. De littekens kunnen bijna onzichtbaar worden maar kunnen ook storend aanwezig blijven zodat hier een nabehandeling nodig is. Littekens dienen hun natuurlijk genezingsproces te ondergaan en dit vraagt 6 tot 12 maanden geduld of soms langer. Nadien kan er altijd een correctie gebeuren, indien uw chirurg denkt dat dit kan of u dit adviseert. Littekenbehandeling kan gebeuren door afkleven met hypoallergische pleisters (micropore). Dit geeft een continue massage van het litteken, waardoor er minder hypertrofie en roodheid zal optreden. Ook kunnen daartoe dienende gels of crèmes gebruikt worden, maar echte wondermiddelen bestaan er niet.
 
 
Hoe is het gevoel in mijn borsten na de ingreep ?  
 
De bedoeling van een goede techniek is het gevoel in de tepels te behouden. Tijdens de eerste maanden is het gevoel in de huid echter veranderd (tintelingen, apart gevoel) maar dit zal meestal volledig recupereren. Het gevoel in de tepels zelf kan variëren. Soms valt dit tijdelijk uit en uitzonderlijk définitief. Meer kans bij grote verkleiningen en liftingprocedures van meer dan 10 cm. Het gevoel kan gedurende enkele maanden heftiger zijn dan normaal. U dient 6 tot 12 maanden te wachten alvorens dit zich geheel en spontaan herstelt. Of u later nog borstvoeding kan geven, dient afgewacht maar hangt af van de techniek en de uitgebreidheid van de operatie.
 
Kan ik na een borstverkleining borstvoeding geven ? 
 
Indien een groot deel van de klier verwijderd werd en het tepelhof vele centimeters hogerop verplaatst werd, is het vaak niet meer mogelijk om borstvoeding te geven.
 
Hoe lang dien ik te rusten na een bortverkleining en een borstlifting ?
 
Met de moderne anesthesietechnieken kunnen de patiênten vaak dezelfde dag naar huis. Een borstverkleining is normaliter niet pijnlijk, zodat de patiënt snel mobiel is. (Indien de borstoperatie gecombineerd werd met een liposuctie van de borsten, is er wel pijn en hinder vanwege liposuctie). Toch moeten we benadrukken om een week te rusten en geen fysische inspanningen te doen. Het pijnloze verloop zet juist aan tot hernemen van activiteiten en dit kan nabloedingen en complicaties veroorzaken. Huishoudelijk bewegen kan vrijwel na 24 uur, maar arbeiden of enige fysische activiteit is verboden. Bovendien is een herstel na operatie altijd persoonlijk en verscheiden. "Luisteren naar je eigen lichaam" is het gouden adagio.

Zijn de borsten dan gelijk en zijn er aan de ingreep risico’s verbonden?

 
Hoewel de plastisch chirurg veel aandacht besteedt aan symmetrie tussen de beide borsten, is het bij een borstverkleining heel moeilijk om dit doel volledig te bereiken. Zoals hij elke ingreep kan er een nabloeding en of infectie optreden. 
 
Kunnen borsten na een verkleining weer groter worden?
 
Bij een gewichtstoename of tijdens een zwangerschap kunnen borsten na een verkleining 
toch weer in omvang toenemen. Proportioneel is dat minder dan voor de borstverkleining het geval zou zijn geweest. In de praktijk zien we dat vrouwen na een horstverkleining lichamelijk actiever worden en dan juist nog extra gewicht kwijtraken. 
 
Vanaf welke leeftijd kom ik in aanmerking voor een borstverkleining?
 
In principe als de borst is uitgegroeid, dus na de puberteit. Dat is niet zozeer afhankelijk van de leeftijd maar meer van de ontwikkeling van je lichaam. Veelal is men dan rond de 16 jaar. Als de borsten al eerder aanleiding geven tot klachten, zoals hij extreem snelle groei, dan kan het noodzakelijk zijn om al eerder te opereren. Liposuctie van de borsten wil dan ook wel uitkomst bieden, zodat de echte borstverkleining nog kan worden uitgesteld.
 
Hoe regel ik een eventuele tussenkomst vanwege mijn ziekenfonds ?
 
Uw arts dient een aanvraag te schrijven die u meekrijgt om af te geven aan uw Belgisch ziekenfonds (riziv-code = 2 X 252624 K225). Mogelijk wordt u opgeroepen om onderzocht te worden door de adviserend geneesheer van uw ziekenfonds. Indien de borsten écht te zwaar zijn (minstens een D/E-cup) , zal het ziekenfonds zijn goedkeuring verlenen voor de betaling van de basiskosten. De meerkost en hoe groot deze is, dient u voorafgaandelijk duidelijk te maken met uw chirurg.
 
Vanaf 01/06/2016 is de wetgeving voor tussenkomst vanwege het ziekenfonds inzake borstverkleining erg verstrengd :
 
 1. Een borstverkleiningsaanvraag mag maar gebeuren indien er minstens 400 gram gewicht per borst verwijderd zal worden. Dit betekent een verkleining van 2 cups.
 2. De afstand van de tepel tot de borstplooi moet minstens 12 cm zijn met aanwezigheid van huidklachten in de plooi of minstens 14 cm zonder huidklachten van eczeem of irritatie
 3. De BMI van de patiënte moet kleiner zijn dan 35. Dit betekent dat obese patiënten vooraf dienen te vermageren tot een BMI kleiner dan 35 
 
Hoe regel ik de tussenkomst vanwege de bijkomende hospitaalverzkering ?
 
Een dergelijke verzkering komt enkel tussen bij ziekten en ongevallen. Voor ingrepen met een semi-esthetisch karakter kunnen zij tussenkomst weigeren. In de praktijk zien we dat ze bijvoorbeeld wel tussenkomen bij een borstverkleining indien hier aan de twee kanten voldoende gewicht diende verwijderd te worden, bijvoorbeeld 400 a 500 gr, dit betekent 2 cupmaten. Indien u zekerheid wil kan u dit best tevoren uitzoeken met uw verzekeraar. Indien ze aanvankelijk toch betalen, kunnen ze het nadien terugvorderen als uit het operatieverslag blijkt dat er onvoldoende gewicht verwijderd diende te worden om een normale B- of C-cup te bekomen. Dit wordt afgeleid uit computerverslagen van de kliniek en het labo.
 
Wat indien het ziekenfonds geen toelating verleent ?
 
Dan betekent dit dat uw ziekenfonds deze ingreep ziet als louter esthetisch en dient u alle kosten zelf te betalen. Behoudens de erelonen voor de artsen, zijn er de ziekenhuis-, operatiezaal- en medicatiekosten. Vanaf 01/03/2016 wordt dit nog vermeerderd met 21 % BTW.
 
 

Gynaecomastie

 
Wat is het ?

Gyanecomastie is een aandoening waarbij de mannelijke borstklieren aangroeien. Er kunnen meerdere factoren als oorzaak genoemd worden, gaande van overdracht van vrouwelijke hormonen naar de baby, obesitas in de adolescentie of een gestoord evenwicht in de hormonenhuishouding. Het dient goed onderscheiden van een spierhypertrofie door oefening en training, het betreft wel duidelijk de kliermassa.
 
Hoe wordt het behandeld ?
Eerst dient advies ingewonnen van de huisarts of een specialist-endocrinoloog met de vraag of u niet in aanmerking komt voor behandeling met medicatie. Als na een tijd behandeling, geen resultaat bekomen is, kan een comsetische plastische ingreep gebeuren om het klierweefsel te verminderen of weg te halen. Het kan gaan over liposuctie, wegnemen van klierweefsel, lipo- en huidsculptuur of een combinatie van technieken. Naargelang de gebruikte techniek is er een minimal litteken of is dit meer uitgebreid.
 
Hoe benaderen ?
Zoals gezegd dient eerst een medicatie gebruikt en dient er overleg te gebeuren met de endocrinoloog. Gynaecomastie tijdens de adolescentie is vaak onschuldig en verdwijnt na enkele jaren.
 
De kosten…
Ziekenfondsen beweren dat zij alle kosten betalen. Inderdaad, maar de tussenkomst in het ereloon van de chirurg is zéér beperkt zodat er meestal een meerprijs aangerekend wordt. Bespreek dit verder met uw arts.