faqGelaat

faqGelaat

 

 

Dr. Clement Coenen, Antwerpen

 

 

 

Facelift (gelaatscorrecties)

 
Het succes van de moderne facelift is het natuurlijk resultaat. U ziet er goed uit, de klok werd 10 jaar teruggezet, maar er is geen onnatuurlijke "look" geen "plastic face".  Dit is eigen aan de moderne technieken. Niet alleen de huid maar ook de diepere lagen worden gelift. Het blijft de goud-standaard voor een gelaatscorrectie ondanks alle modernere vormen van zachte aanpak met toxines en fillers.
 
 
 
Met of zonder ziekenhuisverblijf? 
 
Met de moderne methodes is een ziekenhuisverblijf langer dan 24 uur voor een facelift overbodig. Een kleinere facelift kan zelfs onder plaatselijke verdoving eventueel met een lichte sedatie. Een ziekenhuisovernachting is dan niet nodig.
 
Wat is het verschil tussen een minifacelift en een grote facelift ?
 
“Mini” betekent hier : "we behandelen een of twee  deelgebieden" van de klassieke facelift, dit betekent alleen de wangen (mid-face of middendeel van het gelaat), alleen de hals, of alleen het voorhoofd of een combinatie van 2 zone's (uitgebreide minifacelift).
 
Moderne varianten van de facelift zoals MACS-lift of S-lift zijn al meer uitgebreid. Het middelste 1/3de én een deel van de hals gebeuren hier tesamen.  Deze mini-facelift kan nog gecombineerd worden met de oogleden, een dermabrasie of een peeling.
 
Er wordt in professionele termen nog onderscheid gemaakt tussen een huidlift of een spierlift.  Men spreekt hier dan over de SMAS-technieken.
De grote trekkracht wordt hier niet meer uitgeoefend op de huid maar voornamelijk wordt het gelaat gelift door de diepere weefsels onder de huid aan te spannen. Dit gebeurd vaak door middel van een plicatuur, dit wil zeggen dat het corset van de spier op zichzelf gevouwen wordt.
De spieren en hun fascia's zijn immers verslapt en uitgerokken zodat ze hierdoor meer aanspannen en het gelaat 'korter' maken. Het gelaat zakt uit met de jaren. Het is niet alleen de huid die zijn elasticiteit verliest, maar ook de spieren gaan verslappen. Bijkomend is er de atrofie van het gelaatsvet. Hiervoor kan men aanvullend 'vullen', cfr liquid facelift.
 
 
Indien de hals beladen is met vet, wordt hier een liposuctie uitgevoerd. Het weghalen van het vet betekent dat er hier ruimte ontstaat om de hals naar boven te halen, dat er weer een elegante en jonge neklijn en kaaklijn zal ontstaan. Omdat de liposuctie gebeurd met kleine cannules en zeer oppervlakkig onder de huid gebeurd wordt deze huid aan de binnenkant als het ware geprikkeld (curretage-effect) en zal hierdoor nog extra retraheren (lees :aanspannen) Indien de huid nog jong en elastisch is kan een liposuctie alléén, zonder lifting, ook wonderbaarlijke effecten geven. De liposuctie gebeurd via 2 of 3 steekgaatjes, één onder elke oorlel en één onder de kin. Deze zijn nadien onzichtbaar of vallen samen met de incisies van de facelift. Men kan hier spreken van een lipocurettage, omdat door het curetterende effect van de huid aan de binnenkant deze gaat retraheren, afhankelijk van het huidtype welliswaar.
 
In onze praktijk maken we voor de facelift onderscheid tussen alles wat zonder narcose kan gebeuren (procedures tot 2 uur) en procedures die meer uitgebreid zijn en daarom beter onder narcose gebeuren.  Dit wordt besproken met de patiënt die hierover zijn keuze maakt.
 
Uiteindelijk gaat het niet over de termen mini-lift, macs-lift, soft-lift e.d., maar over het resultaat dat beoogd wordt met een bepaald type facelift in verhouding tot de toestand van uw gelaat.  De methode dient dan aangepast “op maat”, naargelang de noden en de gewenste effecten.  Al deze varianten bepalen tevens de kosten en de prijzen, wat het moeilijk maakt om een standaard antwoord te geven op de frekwente vraag : wat kost een facelift ?
 
Na de ingreep...
 
Na de ingreep is er een verband dat tot daags nadien zitten blijft. Meestal zijn er twee drainagebuisjes die de dag na de ingreep verwijderd worden. U krijgt dan een nieuw maar veel lichter verband, dat u wederom de dag nadien kan verwijderen. U neemt dan een douche en kan de haren wassen...
 
Hoe lang moet ik binnen blijven ?
 
U kan de dag nadien goed "huishoudelijk" bewegen. Werken en fysische inspanningen zijn echter verboden gedurende een week. Rust respecteren voor de herstelperiode is belangrijk. U dient te begrijpen dat de huid terug genezen moet.  Alle kleine zenuwen en bloedvaten dienen te herstellen.  Dit is een delicaat genezingsproces waar er niets mag fout gaan.
 
Een nabloeding verstoort de normale heling en heeft vaak infecties tot gevolg. De chirurg zal de dag

na de ingreep uw verband al verwijderen. U krijgt dan een kleiner verband. De haren wassen kan daags na de ingreep. 

Draadjes worden verwijderd vanaf de vijfde dag of vergaan spontaan. De littekens zijn na de genezing nauwelijks nog zichtbaar. In het gelaat zullen de  littekens beter en sneller genezen dan op de rest van het lichaam.
 
En dan ?
 
U kan enkele dagen na een facelift goed functioneren. Maar u bent pas sociaal toonbaar na één tot twee weken. De laatste sporen van een operatie kan u verbergen met een lichte maquillage. Het genezingsproces gaat dan verder. Het is pas echt genezen na zes weken tot drie maanden. 
 
Hoeveel jaar heb ik resultaat van deze behandeling ?
 
 
Het verouderingsproces is individueel verschillend, maar algemeen kan men stellen dat u met een facelift 10 jaar voorsprong neemt in de tijd. 
 
Een goede huidverzorging en gezonde levenswijze blijft echter noodzakelijk om zolang mogelijk een mooi gelaat te behouden. Roken  en veroudert de huid enorm. Er zijn ook meer operatieve risico's bij rokers, doordat er minder zuurstof aanwezig is in de bloedcirculatie. Tussentijds kunnen details bijgewerkt worden met rimpelvullers of botox.
 
 
 
Facelift met suspensie-draden ? 
 
De methode van "liften" met enkel draden is een ingreep die ambulant gebeurt onder plaatselijke verdoving. 
 
 
 
Draden vervangen de facelift niet, maar kan deze jaren lang voorafgaan of kan jaren na de ingreep het effect van de chirurgische lifting onderhouden. Hierbij worden draden geweven onder de huid. Idealiter zijn ze resorbeerbaar om geen reacties of retreacties te veroorzaken. 
 
De methode is bedoeld om een beperkte verbetering te bekomen, die vaak voldoende is naargelang de casuïstiek. De indicatie en keuze van patiënt moet goed overwogen worden.
 
Het effect houdt niet langer dan 6 tot 18 maanden en kan herhaald worden.
 
Het is een techniek die enkel de huid lift of wat verstevigt. De techniek is meer eigen aan dermatologen en esthetiesche artsen die zich hier vaak op toeleggen.
 
Plastisch chirurgen zijn eerder geneigd een operatieve correctie uit te voeren met een duurzamer resultaat. Een chirurgische lifting verstevigt ook de onderhuidse structuren, vnl de spieren en hun fascia (peesblad) en dit geeft het grote verschil in duurbaarheid. Dit geeft het natuurlijke resultaat.
 
 
 
 
 
 
 
Neuscorrecties (Rhinoplastie)
 

Ben ik oud genoeg voor een neuscorrectie?

Als regel is het best te wachten tot de neus volledig volgroeid is. Dit is ongeveer 16 jaar voor meisjes en 18 jaar voor jongens. 
 
Moet ik worden opgenomen?
 
Een neuscorrectie vindt in principe plaats tijdens een dagopname. Na de ingreep blijft u onder controle van de medische staf in de kliniek. Zodra de plastisch chirurg en de anesthesist het verantwoord achten mag u de kliniek verlaten. Dit is meestal dezelfde dag. U kan dan gewoon naar huis, met begeleiding. Na de ingreep kan er nog 24 uur nasijpelen zijn van bloed ondanks de kleine tampons die in de neusgangen aangebracht werden. Deze tampons kunnen snel verwijderd worden, meestal na 2 dagen.
 
Neuscorrecties kunnen eveneens ambulant gebeuren zonder narcose. Dit hangt af van de chirurgische planning en techniek. We werken dan met een 'roesje', een kalmeringstablet of een injectie in de bil. Alleen het bewerken van de neusbotjes doet vreemd aan, niet pijnlijk maar te vergelijken met een tandartsboor op je kaak. Het voordeel van deze procedure is minder nabloeding en een sneller herstel.
 
Hoe gaat de behandeling in zijn werk?
 
Bij de meeste neuscorrecties wordt botweefsel en kraakbeen van vorm veranderd of verwijderd. De incisies worden vaak aan de binnenkant van de neus gemaakt. Na de ingreep is hier niets van te zien. In sommige gevallen zal gekozen worden voor een incisie in het tussenschot van de neus, waarbij een littekentje enigszins zichtbaar  blijven. Bij verkleining van de neusvleugels worden stukjes huidweefsel aan de onderkant van de neusvleugels verwijderd. De hechtingen zullen precies in de plooi tussen de neus en de wangen worden gemaakt. Hierdoor zullen er geen zichtbare sporen van de ingreep resteren. In veel gevallen zal er na de ingreep een kleine gipsspalk op uw neus worden geplaatst en een verband aangelegd. Deze moet ongeveer 5 dagen blijven zitten. In de meeste gevallen wordt een neustampon aangebracht om het wondvocht op te nemen. Deze worden na 12 of 24 hr verwijderd.
 
Is een neuscorrectie een pijnlijke procedure?
 
Een cosmetische neusoperatie is niet pijnlijk, hoe onwaarschijnlijk dit ook klinkt. Het gebied rond de neus zal gedurende enkele dagen gezwollen en zeer gevoelig zijn. Houd er tevens rekening mee dat uw neus geruime tijd gevoelig kan zijn bij koud weer of wisselden weersomstandigheden. Men kan gedurende 24 uur echter niet ademen door de neus wegens de kleine tampons die in de neusgangen aangebracht zijn. Dit is het enige wat als vervelend ervaren wordt.
 
Na hoeveel tijd kan ik weer aan het werk?
 
Het is na de ingreep noodzakelijk om enkele dagen absolute rust te nemen.  Dan kan u geleidelijk werkzaamheden hervatten, waarbij het niet toegestaan is om te bukken. Zware lichamelijke inspanningen zijn in de eerste maand na de ingreep niet toegestaan, evenals zwaar tillen. De meeste personen hervatten het werk na een week of na het verwijderen van de neusgips. 'Huishoudelijk bewegen' kan vrijwel onmiddellijk.
 
En sporten ?
 
Sporten kan u pas na een maand. Het risico voor een stoot of slag is te groot en de neus is hiervoor te fragiel. Bij sport of lichamelijke inspanning zal u ook een zwelling merken van de neus, die op zich echter geen kwaad kan. Zolang er zwelling is of optreedt zijn de weefsels nog niet 100 % hersteld.
 

 

 

Bovenlidoogcorrectie

Algemeen

Door het natuurlijk verouderingsproces kunnen de bovenste oogleden slapper worden en zelfs tot over de oogbal gaan hangen . Door de verzwakte spier is er geen weerstand meer tegen vet dat naar buiten glijden wil. Dit geeft problemen bij het zien, vooral lezen, handwerken e.d.  Tevens zorgen zij voor een vermoeide en verouderende blik. De medische term hiervoor is blerpharochalasis.  De plastische chirurg kan dit probleem mooi oplossen.  Soms gebeurt dit samen met een blefaroplastie van de onderste ooglidcorrectie.

 

Werkwijze

De blefaroplastie of oogledencorrectie kan zowel onder lokale als onder algemene narcose gebeuren. De locale procedure wordt het meest frequent uitgevoerd . Vlak voor de ingreep tekent de chirurg nauwkeurig het huidoverschot af.  Plastisch chirurgen nemen ook altijd foto’s voor de ingreep.  Tijdens de operatie  wordt er een sneetje gemaakt in de plooi van het bovenste ooglid. Het teveel aan huid wordt weggesneden, al dan niet in combinatie met een weinig vetoverschot.  Het vet dat zich toont wordt herwerkt, ofwel terug naar binnen geplaatst of het wordt weggenomen. Vaak wordt de kringspier van het oog bij de oogledencorrectie hersteld zodat we een stevigere wand bekomen.  Het litteken verdwijnt volledig in de natuurlijke huidplooi en zal na de herstelperiode nauwelijks zichtbaar zijn.  De hechtingen zijn zelfoplosbaar (vicryl) of dienen verwijded te worden na 5 dagen (nylon).  Vaak is het een combinatie van hechten en kleven.  Een uur na het uitvoeren van een blefaroplastie mag u al weer naar huis .

 

Na een correctie van de oogleden

 

Na een ooglidcorrectie zijn de oogleden meestal gezwollen, oedemateus en blauw. Zelden verhindert dit het zicht. Bij correctie van de onderooglden treedt er soms discrete zwelling op van de kaken, we spreken dan van 'hamsterwangetjes'. Dit vermindert na enkele dagen.  Er wordt een lokaal verband, met huidkleurige pleisters, aangebracht zodat wassen en douchen  perfect mogelijk blijven. Thuis kan u dan de hinder verzachten door natte kompressen of een ijsbrilletje. Een pijnstiller is wellicht niet nodig. Na 5 dagen worden de hechtingen verwijderd, tenzij het hechtingen zijn die vanzelf oplossen. Bij gevoel van irritatie druppelt u Liquitears(R), vrij verkrijgbaar in de apotheek. Soms heeft men een wazig zicht, dit kan door zwelling van de oogbol of de lens.

 

Risico's en complicaties

Af en toe kan er een kleine bloeding voorkomen en duurt hierdoor de zwelling wat langer dan normaal.  Meestal is dit helemaal niet ernstig maar duurt het wel wat langer vooraleer de oogleden er opnieuw normaal uitzien.  Soms is het openen en sluiten van de ogen wat lastig de eerste dagen na de operatie.  Om uitdrogen van de ogen na een oogledencorrectie tegen te gaan kan u dan best een zalf of gel (kunsttranen) aanbrengen die vrij te verkrijgen zijn in elke apotheek.

Het resultaat van een bovenste ooglidcorrectie is blijvend, enkel wanneer de huid en de oogkringspier verder verslappen is een nieuwe ingreep nodig.  Soms ontstaat er een lichte asymmetrie tussen de beide oogleden en moet er een minieme correctie gebeuren. Ook kan dit te wijten zijn aan een samentrekken van het litteken en herstelt zich dit spontaan in de loop van de volgende weken of maanden. Bij vorming van harde of te rode littekens kan een prik met een huidcortisone wonderen verrichten.  Dit gebeurt pas na een maand.

De gevoelloosheid en zwelling rond de ogen nemen spontaan af . Een erg zeldzame complicatie is het ontstaan van kleine epitheelkystjes (witte bolletjes) die in het verloop van het litteken opengeprikt of chirurgisch verwijderd moeten worden .

 

Onderlidoogcorrectie

Algemeen

Ook de onderste oogleden moeten soms gecorrigeerd worden.  Veel mensen hebben last van wallen onder hun ogen.  Die zijn het gevolg van het slapper worden van de huid, de oogkringspier en /of vetophoping onder de huid.  Ook een verstoring in de vochtdrainage rond het oog zorgt voor wallen.

Deze walling ten gevolgen van vocht / oedeem zullen verbeteren na een ooglidcorrectie. Ooglidwallen worden tijdens een blepharoplastie gecorrigeerd al dan niet in combinatie met een bovenste ooglidcorrctie.

Bij een correctie der onderste oogleden is het nog belangrijker om enkele dagen goed te rusten.

  • Indien u hier een zwelling of nabloeding veroorzaakt zal de genezing veel langer duren omdat het oog dan wat opentrekt door de zwelling.
  • Een nabloeding doet de spier van het onderooglid verstijven wat ook tijdelijk een 'ectropion' kan veroorzaken (het naar buiten kantelen van het ooglid).
  • Tevens kan er tijdelijk een verschil zijn in grootte van het oog. Bij dikkere en vette huiden is hiervoor meer risico.
  • Soms treedt er een zwelling op van de kaken - hamsterwangetjes-  die na enkele dagen verdwijnen.Door de ingreep en het losmaken van de huid is de bloedcirkulatie soms uit evenwicht, wat de tijdelijke zwelling kan veroorzaken. Ook tijdelijke couperose kan ontstaan bij patiënten die hier aanleg voor hebben.
  • Indien er toch een vertraagde genezing optreedt door zwelling, bloeding of hypertrofe littekengenezing kan het volledige genezingsproces tot algeheel normaal aanvoelen en 'tevredenheid' zes tot twaalf maanden in beslag nemen. U dient dan regelmatig op controle te komen om de genezing te bespoedigen.

Het genezingsproces tot een algehele genezing kan dus meerdere weken in beslag nemen. Na een tiental dagen is het resultaat meestal 'redelijk' en is de recente operatie goed te camoufleren met wat maquillage.

Bij het corrigeren van de onder- en bovenoogleden samen, kan de oogbol zelf soms wat onderhevig zijn aan zwelling. Hierdoor komt er een matte en/of gelige glans in het wit van de ogen, wat een triestige blik veroorzaakt. Ook de lens in de oogbol kan soms onderhevig zijn aan zwelling waardoor het lezen moeilijker gaat of juist beter zonder bril indien je corrigerende brilglazen draagt.  Al deze verschijnselen zijn tijdelijk.

 

Werkwijze

Onderooglidcorrectie of een blefaroplastie van de onderste oogleden kan zowel onder lokale als algehele verdoving plaatsvinden.  De lokale ingreep gebeurt ambulant.  U hoeft niet in het ziekenhuis te verblijven.  U kan na een paar uur al weer naar huis. Bij algemene anesthesie wordt u opgenomen in het daghospitaal, dan dient u nuchter te zijn.  Tijdens de ingreep wordt er een incisie gemaakt, juist onder de wimpers van het onderste ooglid met een verlenging tot in de ooghoek.  De uitpuilende vetkussentjes worden verwijderd of terug op hun plaats gebracht.  De overtollige huid wordt weggesneden . De huid en eventueel de spier wordt strakgetrokken naar de buitenste ooghoek toe en gehecht.  Bij sommige ingrepen wordt er langs de binnenkant van het onderste ooglid geopereerd.  Deze techniek kan echter geen huid aanspannen en beoogt enkel vet weg te nemen. Anderzijds is het niet meer de bedoeling om vet weg te nemen, maar te repositioneren.

Kraaienpootjes en oedeem op de jukbeenderen kunnen niet door een blepharoplastie verholpen worden .

Na een correctie van de oogleden

Na een ooglidcorrectie zijn de oogleden meestal gezwollen , oedemateus en blauw.  Zelden verhindert dit het zicht.  Er wordt een lokaal verband, met huidkleurige pleisters, aangebracht zodat wassen en douchen  perfect mogelijk blijven. Thuis kan u dan de hinder verzachten door natte kompressen of een ijsbrilletje . Een pijnstiller is wellicht niet nodig . Na 5 dagen worden de hechtingen verwijderd .

Indien u niet te ver van de praktijk woont, zullen wij u tussentijds terugzien voor verzorging en evaluatie. Veel patiënten hebben een tussentijdse geruststelling nodig wegens het vreemde zicht na dergelijke ingreep. Een correctie van de oogleden geeft vaak meer hinder dan een kleine facelift, door de nabijheid van de ogen en de gevoelige weefsels. Werkhervatting op eigen kantoor kan a.h.w na 2 dagen en zich 'huishoudelijk bewegen' kan vrijwel onmiddellijk . Toonbaar bent u maar na een week.

Risico's en complicaties

Een enkele keer komt er een meer dan normale bloedlekkage voor. Dit is meestal niet ernstig, maar het duurt wel langer voordat de oogleden er weer normaal uitzien. Ook kunt u last krijgen van gevoelloosheid van de oogleden, een trekkend litteken of wat vochtophoping rond de ogen. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten echter vanzelf. 

Soms treedt bij een onderooglid een ectropion op. Hierbij krult de binnenzijde van het onderooglid naar buiten, zodat het niet meer tegen de oogbol aan zit. Het veroorzaakt irritatie en een tranenvloed. Om dit te verhelpen kan een nieuwe operatie nodig zijn, indien de klachten na meerdere weken niet vanzelf overgaan.

Een zeer ernstige en gelukkig ook uiterst zeldzame complicatie bij een blefaroplastie is een nabloeding in het vetweefsel rond of achter het oog. Er kan een verhoogde druk in de oogkas ontstaan en deze kan de oogzenuw beschadigen. Dit geeft hevige onhoudbare pijn. U dient de chirurg dan onmiddellijk te verwittigen.

 

 

 

Oorcorrectie

Wat houdt een oorcorrectie in?

De plastisch chirurg maakt hierbij een incisie achter het oor in de plooi tussen oorschelp en het hoofd. Hierna wordt het kraakbeen geremodelleerd om de oren in de gewenste stand te krijgen. Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. Kinderen kiezen meestal voor een narcose in het ziekenhuis. Voor volwassenen kan dit ambulant. Na de correctie wordt een hoofdverband gedragen gedurende drie a vier dagen en nadien nog een tennisbandje tijdens de nacht. Hiermee wordt vermeden dat de patiënt onbewust het oor zou terugplooien tijdens de slaap. Wij zien patiënten terug de dag na de ingreep om het hoofdverband te verversen of al kleiner te maken.

Zijn er meerdere technieken mogelijk ?

Inderdaad. Er zijn technieken met behoud of wegname van kraakbeen. Het is belangrijk om een natuurlijk resultaat te bekomen zodat er geen tekens van de operatie overblijven. Dit vraagt artiestiek inzicht en ervaring van de chirurg. 

Vanaf welke leeftijd opereert men best afstaande oren (flaporen) ?

In het algemeen stellen we dat het patiëntje de ingreep zelf moet willen. Kinderen zijn pas gemotiveerd om dit te doen als ze ermee geplaagd worden op school.

 

Is het resultaat blijvend ?

De ingreep geeft een blijvend resultaat. Het gebeurd wel eens dat een oor na de correctie in de volgende maanden weer gaat afstaan. Dit heeft te maken met "karaktervol" kraakbeen dat zich moeilijk laat remodelleren. Er dient dan een kleine bijkomende ingreep te gebeuren om dit te corrigeren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liposuctie van de hals. 

 

Enkel voor patiënten met een stevige en gezonde huidstructuur. Het is een eenvoudige behandeling met vaak spectaculaire resultaten. Door de samengaande natuurlijke  ‘huidretractie’ tgv de inwendige huidcurettage, geeft dit een resultaat te vergelijken met een minilift of het stelt een lifting weer jaren uit.
 
Deze ingreep kan ambulant gebeuren zonder narcose en neemt een uur tijd in beslag. U dient een halstape te dragen voor minstens 48 uur.
 
 
 
 
 
 
 
Knack, 21/10/2018
 

Lipocurettage en minilift: esthetische geneeskunde waar geen mes aan te pas komt
31/10/18 om 14:28 - Bijgewerkt om 14:00 Bron: Knack Weekend

Plastisch chirurg Dr. Coenen zit 30 jaar in het vak en verdeelt zijn tijd tussen plastische en reconstructieve chirurgie (hersteloperaties na brandwonden en kanker) en esthetische ingrepen. Ook hij merkt dat patiënten eerder vragen naar verjongingstechnieken waarbij niet gesneden hoeft te worden. De dagelijkse praktijk van liposucties en facelifts bracht hem bij een techniek die weinig bekend is en waarbij je gezicht en hals gelift worden zonder dat er een mes aan te pas komt: de lipocurettage.

©.

Lipocurettage, wat houdt dit in?

Dr. Coenen:'Er worden drie kleine prikjes gegeven: één bij je kin en één onder elke oorlel. Dan volgt er een techniek die je kunt vergelijken met een liposuctie, maar dan zonder dat er zoveel vet wordt weggezogen. Je zorgt hiermee voor een natuurlijke huidreparatie: de huid spant zich vanzelf op en dat zorgt voor een liftend effect van de zone rond de mond en kaak- en halslijn. De behandeling gebeurt zonder narcose en duurt maar een uur. Nadien wordt je gezicht ingetapet voor achtenveertig uur. Het is pijnloos omdat je geen zenuwen raakt en het veroorzaakt geen littekens omdat de huid alleen onderhuids gekwetst is. Ik voer deze ingreep erg vaak uit.'

https://weekend.knack.be/lifestyle/beauty/lipocurettage-en-minilift-esthetische-geneeskunde-waar-geen-mes-aan-te-pas-komt/article-longread-13... 1/3

11/13/2018 Lipocurettage en minilift: esthetische geneeskunde waar geen mes aan te pas komt - Beauty - Knack Weekend

Coenen © -

Waarom is deze techniek niet bekender?

Coenen:'Omdat het niet voor iedereen geschikt is. Bij vrouwen die postmenopauzaal zijn, is het resultaat soms minder goed, omdat hun huid niet voldoende aanspant achteraf. Als ik vermoed dat het resultaat niet bevredigend zal zijn, stel ik een minilift voor. Mensen zijn vaak onterecht te bang voor het mes, terwijl de algemene trend in de plastische chirurgie nu soft surgeryis. In de jaren 80 moest je voor een facelift nog een paar dagen naar het ziekenhuis. Nu gebeurt dat gewoon ambulant. Een minifacelift duur twee uur, onder plaatselijke verdoving, en daarna mag je naar huis. Ook een ooglidcorrectie en een halslift gebeuren ambulant, op één à twee uur.'

Heb je altijd een beter resultaat als je wél snijdt dan als je niet laat snijden?
Coenen:
'Ik zeg altijd: Botox en llers doe je om er goed uit te zien, een operatie doe je om er jonger uit te zien.' (glimlacht) Vaak zijn het niet alleen rimpels, maar andere, subtiele details die een gezicht ouder doen lijken. Klopt dat?

Coenen:'Ja. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat we met de jaren allemaal een langere bovenlip krijgen. Die bovenlip gaat vaak ook een beetje hangen. In plaats van lippen dikker te maken door ze met een ller in te spuiten, doe ik vaker een 'vlinderlift'. Ik maak een insnede onder de neus en trek de lip een beetje op. Het resultaat oogt veel natuurlijker dan wanneer je de lip alleen maar gaat opspuiten met een kunstmatige ller.

Nog zoiets: met de jaren wordt je schedel ook meer zichtbaar en krijg je holtes boven je wenkbrauwen, de zogenaamd temporale holtes. Door die een beetje op te vullen, zie je er jonger uit, maar niemand zal merken hoe dat eigenlijk komt.

©-

Een goede chirurg kijkt naar je gezicht met het oog van een beeldhouwer. Het besef dat volumeverlies essentieel is, heeft ertoe geleid dat men is gaan nadenken over manieren om dat verlies aan te vullen, want het is veel frisser en jonger om volume en zachte contouren te hebben. Je vult bijvoorbeeld de traangoot een beetje op, dat is de plek onder de ogen waar mensen vaak donkere kringen hebben. Maar ook in de zone daarrond, bij de jukbeenderen, kun je voor wat meer volume zorgen, met synthetische llers of met eigen vet. Al deze llers zijn niet denitief, je moet ze wel herhalen.'

Kan een ller gevaarlijk zijn?
Coenen:
'Ja. Als je pech hebt en je spuit een ller op de verkeerde plek, waardoor je de bloedtoevoer verhindert. Stel dat dat dicht bij

het oog gebeurt, dan kan dat blindheid veroorzaken. Het is me nog nooit overkomen, gelukkig.'

Merkt u dat het taboe rond plastische chirurgie verdwijnt?

Coenen:'Absoluut. Vroeger kwamen mensen soms naar hier van de andere kant van het land opdat ze maar geen bekenden zouden tegenkomen. Nu niet meer.'

https://weekend.knack.be/lifestyle/beauty/lipocurettage-en-minilift-esthetische-geneeskunde-waar-geen-mes-aan-te-pas-komt/article-longread-13... 2/3

11/13/2018 Lipocurettage en minilift: esthetische geneeskunde waar geen mes aan te pas komt - Beauty - Knack Weekend

" Patiënten willen er fris en uitgerust uitzien, en goed voor hun leeftijd. Niet, zoals in de VS, twintig of dertig jaar jonger

Is het weleens moeilijk om mee te gaan in de bezorgdheid van een patiënte om een paar rimpeltjes, als u die dag ook de pijn en ellende van een brandwondenpatiënt heeft gezien?

Coenen:'Ik heb de afwisseling nodig. Een paar dagen geleden opereerde ik een oude vrouw die tumoren had in haar gezicht. Haar ingreep was levensnoodzakelijk. Nadien was ze zo opgelucht en blij, dat vind ik hartverwarmend. Maar als ik een uur later iemands gezicht een beetje frisser kan maken met een ller, word ik daar even enthousiast van.'

Heeft u zelf al iets laten doen?

Coenen:'Ik heb een beetje Botox in mijn mondhoek, omdat ik anders een trieste mondhoek heb. Onlangs was ik op een congres en stelde een collega-chirurg voor om mijn wallen met Plexr (zie dr. De Merlier, red.), te behandelen. Daar ben ik op ingegaan, omdat ik de ingreep ook zelf uitvoer. Ik was tevreden met het resultaat, maar ik merk wel dat het niet even denitief is als na een klassieke ooglidcorrectie, waarbij gesneden wordt.'

Lees ook:

Esthetische geneeskunde: verjongen met vetinjectie (https://www.knack.be/article-longread-1387457.html)
De Plexr als esthetische geneeskunde: liften zonder snijden (https://www.knack.be/article-longread-1387461.html) Esthetische geneeskunde: doe je het of doe je het niet? (https://www.knack.be/article-longread-1387467.html)

 

https://weekend.knack.be/lifestyle/beauty/lipocurettage-en-minilift-esthetische-geneeskunde-waar-geen-mes-aan-te-pas-komt/article-longread-13... 3/3 

 
 
 
 
 
Spierontspannende produkten wordt gebruikt als therapie voor tal van medische aandoeningen.
Merknamen van deze wijdgekende produkten mogen sinds de zomer van 2015 wettelijk niet meer vernoemd worden. Het zou immers een reclame zijn en patiënten mogen niet aangezet worden tot (overmatig) gebruik hiervan.
- - -

 

Behandeling met spierontspannende produkten als behandeling voor rimpels. 

 

 
Waar dient het toxine voor ?
 
De gebruikte medicatie is een natuurlijk gezuiverd eiwit en werkt als een tijdelijke en plaatselijke spierontspanner. In de esthetisch-chirurgische praktijk zijn deze producten een  aanvuling na uitgevoerde gelaatscorrecties of kan het gebruikt worden als voorbereiding hierop. Het kan ook op eenvoudige wijze

aangewend voor rimpelbehandeling en werd hiervoor goedgekeurd door de FDA. Voor rimpelbehandeling geven deze spierontspannende middelen in een aangepaste dosis zeer natuurlijke resultaten. Dit toxine kan in te hoge dosis of op foute plaatsen geprikt onnatuurlijke gelaatstrekken veroorzaken. Wendt u daarom uitsluitend tot een ervaren  arts.

 
Wat is de oorsprong van het produkt dat spierverzwakkend werkt en de rimpels tegen gaat ?
 
In de jaren vijftig ontdekten wetenschappers dat overactieve spieren geïnjecteerd met eiwittoxine minder spieractiviteit vertoonden omdat het product de afgifte van acetylochine blokkeerde.  De spieren konden zich niet meer of minder samentrekken gedurende 4 à 6 maanden. Daarnaast heeft  het produkt een positief effect op heel wat andere aandoeningen nl. migraine, hyperhidrosis (i.c. overmatig zweten onder de oksels, aan handen en voeten ), het overactieve blaassyndroom, vaginisme, wondheling, speekselvloed, diabetische neuropathie en spierspasmen bij vele neurologische aandoeningen en geboorteafwijkingen, dus ook bij kinderen. Het wordt door vele medische specialisten gebruikt als een wetenschappelijk erkend en medisch zeer gewaardeerde behandeling. De ziekenfondsen vergoeden Botox voor deze toepassingen.  Na meer dan 50 jaar gebruik zijn er geen medische nadelige effecten gekend of ervaren. 
 
Is de procedure pijnlijk?
 
De specifieke medicatie wordt in de huid geprikt met zeer fijne naaldjes, te voelen als  speldenprikken. Per zone zullen er steeds een drie tot zes prikken gegeven worden. Om het ongemak te verminderen kan de huid voor en direct na de behandeling gekoeld worden met coldpaks of ijszakjes. 
 
Na hoeveel tijd kan ik weer aan het werk?
 
U kunt na een behandeling behandeling direct weer aan het werk. U kunt de behandeling bij wijze van spreken tijdens uw lunch ondergaan.  Het ergste wat kan gebeuren is een blauwe plek indien een bloedvaatje geraakt zou worden.
 
Hoe werken spierverzwakkende toxines ?
 
Het produkt is een proteïne dat inwerkt op de contactplaatjes tussen de zenuweinden en de expressiespiertjes (die plooien en rimpels veroorzaken). Het effect toont zich pas na drie tot vijf dagen en is na 10 dagen pas volledig werkzaam.  Deze spiertjes kunnen dan niet of minder geprikkeld worden om rimpels te veroorzaken. Het is dus belangrijk dat de juiste spiertjes aangeprikt worden en de juiste hoeveelheid gebruikt wordt.  Links en rechts moet een gelijk resultaat hebben, maar dit is niet altijd zo omdat links of rechts de spiertjes soms een andere kracht hebben.  Een controle of beperkt bijwerken na een tiental dagen is dikwijls aangewezen.
 
Is het altijd succesvol ?
 
Bij 1,1% van de patiënten zijn blokkerende antilichamen vastgesteld. Dat betekent dat deze mensen geen of slechts minimaal effect van behandeling hebben.
 
Voor welke rimpels dient het eiwittoxine ?
 
Het is vooral geschikt voor de diepe rimpels boven aan de neusbrug tegen het voorhoofd, voor de plooien op het voorhoofd zelf en voor de kraaipootjes. Een wenkbrauwlift kan bekomen worden, alsook de kaaklijn verbeteren door de spieren hier te verstrakken. Sommige spieren kunnen strakker gaan werken doordat de tegenwerkende spieren ontspannen onder invloed van de behandeling.  Zo ook kunnen plooien in de halsstreek behandeld worden.  Het “plooienrokje” van de bovenlip kan ook gedeeltelijk verstrijken onder invloed van de spierverzwakkers
 
Hoe dikwijls moet ik de eiwittoxine-behandeling ondergaan ?
 
Het effect houdt 4 tot 6 maanden aan, maar de tussentijdse periodes verlengen naarmate dat je langer gebruiker/gebruikster bent.  
 
Welke alternatieven zijn er voor een eiwittoxinebehandeling?

Dit specifiek eiwittoxine is feitelijk uniek in zijn werking en is niet gevaarlijk bij correct gebruik. Het neemt de oorzaak van de dynamische rimpels weg. Op statische rimpels, die ontstaan door een te slappe huid heeft het weinig effect, omdat de onderliggende spiertjes hier niet de oorzaak zijn van de rimpelvorming. Statische rimpels kan je op andere wijzen bestrijden: door de oppervlakkige huid af te schaven (dermabrasie, laser of met chemische peelings) of door de rimpels op te vullen met vulmiddelen die daarvoor dienen. Operatieve ingrepen tegen rimpels zijn vaak de enige oplossing, voor rimpels veroorzaakt door een te slappe huid of een overschot aan huid. We denken dan aan ooglidcorrecties, facelifting’s en voorhoofdsliftings.

Een bredere aanpak kan bestaan uit een combinatie van toxines, fillers en heelkunde. Vraag hierover advies aan uw plastisch chirurg.
 
 

 
 
 
Fillers om te vullen 
 
 
Spierontspannende toxines nemende oorzaak van de dynamische rimpels weg door de onderliggende spier te verzwakken.
 
 
Op statische rimpels, die ontstaan door een te slappe huid heeft een toxine weinig effect, omdat de onderliggende spiertjes hier niet de oorzaak zijn van de rimpelvorming. De huid is gewoon te laks of ingezakt, verloor zijn elasticiteit en is niet onder invloed van spierwerking.
 
 
Statische rimpels kan je op andere wijzen bestrijden: onder meer  door de rimpels op te vullen met vulmiddelen. Het meest verantwoorde, veilige en ook meest gebruikte vulmiddel is momenteel  hyaluronzuur.  Het heeft het vroegere collageen bijna volledig vervangen.
 
 
Hualuronzuur is het basisbestanddeel van populaire vulmiddelen (fillers)  De bedoelde produkten zijn verschillende  ‘merken’, kwalitatief vergelijkbaar met elkaar. Wettelijk mogen zij niet vernoemd worden op publieke websites.
 
 
 
Hyaluronzuur blijft 6 tot 9 maanden aanwezig naargelang de concentratie en de natuurlijke eigenschappen van het huidtype. Let op, dit kan erg variëren en sommige patiênten hebben meer produkt nodig of moeten zich sneller laten behandelen, wat de kosten kan verhogen.

Hyaluronzuur is een tijdelijk vulmiddel in tegenstelling tot de meer risicovolle blijvende vulmiddelen. Met blijvende vulmiddelen is er altijd een risico op laattijdige reacties en nadelige granuloomvorming.   Daarom zullen we deze niet gebruiken. Lees "risico met permanente fillers"

 

Momenteel is er ook een hydroxylapatiet op de markt. Het is een vulmiddel met calcium hydroxyapatiet microkorrels die ervoor zorgen dat het effect langduriger is, maar niet permanent.  Het is een stimulator.  Dit hydroxyapatiet stimuleert de eigen collageenvorming.  Het dient niet voor de fijne rimpeltjes maar is eerder een globaal vulmiddel voor het gelaat. Bij artistiek gebruik kan men het gelaat zodanig opbouwen of vullen dat we het effect bekomen van een kleine facelift. Deze nieuwe behandeling noemt men "the liquid facelift". We gaan de loskomende  huid hierdoor niet aanspannen maar opvullen en op deze wijze verstrakken.  Het effect kan één tot twee jaar of langer aanhouden.

 

 

Er is een middel om handen te verjongen. De pezen en aders op de handrug die bij veroudering en vermagering storend zichtbaar worden, kunnen hierdoor behandeld en minder zichtbaar worden door opvulling van de handen met dit produkt. De behandeling is eenvoudig en gebeurt ambulant.  Een voorbeeld van een lunchtime-treatment.
 
Plooien en defecten vullen met eigen vet is weer in opgang nadat het een tiental jaren geleden verlaten werd.  Het kan een spectaculair effect geven, maar kan niet gezien worden als een eenvoudige behandeling ‘tussendoor’ gezien de zwellingen en blauwe plekken die kunnen ontstaan. In geval van gewichtsschommelingen nadien en zelfs spontaan,  kan dit vet resorberen, en laat weinig sierlijke zone’s achter waar vet gespoten werd.
 
Ook inspuitingen met hyaluronzuren kunnen zwellingen en soms ecchymosen of blauwe plekken veroorzaken. Ze zijn echter eerder beperkt. Zwellingen duren tot 48 uur, een blauwe plek neemt meer tijd in beslag om weg te trekken. Ijs opleggen in de uren na de behandeling en aangepaste medicatie of zalven kunnen hier helpen of helpen voorkomen. Hyaluronzuren zijn volledig neutraliseerbaar met een tegenprodukt indien nodig.  Neem contact met uw arts voor verdere info.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het is een van de courante "lunchtime"-behandelingen die ambulant gebeuren. Nieuw is het inbrengen van het produkt met een stompe naald via een kleine punctie. Nagenoeg zonder pijn, het produkt zélf werkt verdovend, met een slechts klein risico op blauwe plekken of zwelling. Geen voelbare onregelmatigheden meer.
 
Het meest gebruikte middel om lippen te verfraaien is hyaluronzuur in zijn verschillende vormen en bereidingen. Het resultaat is natuurlijk en dient na zes tot twaalf maanden bijgewerkt of herhaald.
 
 
Blijvende produkten zijn algemeen geweerd en uit den boze. We zien hier regelmatig de nadelen van : granumola's, reacties of ongunstige esthetische effecten door het blijvende produkt in een verder verouderende lip.
 
Het kan ook met eigen vet. Uiteraard is dit omslachtiger omdat het vet afgezogen dient te worden, verwerkt en dan pas ingespoten kan worden in de lippen. Deze resultaten zijn minder voorspelbaar, maar houden vaak langer. Er zijn hier geen garanties, alleen dat wij dit lege artis uitvoeren.
 
 
 
Bekijk onderstaande link : (klik op afbeelding)