faqRomp

 

 

 

faqRomp

 

Buikwandcorrectie

(foto's van resultaten "voor en na" zijn bij Belgische wet verboden)

 
 
Wanneer is er reden voor een buikwandcorrectie ?
 

Een buikwandplastiek is een ingreep die uitkomst kan bieden als uw buikwand uitgerokken en slap is ten gevolge van zwangerschap of grote schommelingen in uw lichaamsgewicht. De operatieve ingreep zelf aan de buik is niet pijnlijk. Wel geeft de sam

engaande liposuctie van de zijflanken vaak pijn en hinder  in de rug. Gedurende een ganse week zal er stramheid en stijfheid zijn. De ingreep geeft vaak een vermoeidheidsgevoel van enkel weken. Een uitgebreide buikwandplastiek gecombineerd met liposuctie is geen kleine ingreep. Men dient op een herstelperiode te rekenen van enkele weken alvorens men fysieke arbeid kan hervatten.

 

Wat houdt de ingreep in?

Er is een hospitalisatie voor 24 tot 48 uur. De operatie vindt plaats onder algehele narcose. De plastisch chirurg maakt een horizontale snede boven de schaamheuvel, zodat hij overtollig vet- en huidweefsel kan verwijderen en de buikwand aanspant. U behoudt dus uw eigen navel, maar deze krijgt een nieuwe positie. Nadat de huid onder de navel is weggehaald wordt de resterende huid van boven de navel naar beneden toe aangespannen. Tegelijkertijd wordt de navel terug naar buitengehaald op de correcte hoogte (ter hoogte van de heupkammen. (‘dezelfde knoop in een ander knoopsgat’) Indien er een diastase of verzwakking is van de rechte buikspieren, wordt deze gerepareerd.

 

Huidstriemen gelegen tussen het niveau van de pubis en de navel zullen dus volledig verwijderd zijn. Eventuele striemendie nog liggen boven het niveau van de navel zullen veel minder opvallen omdat deze huid aangespannen wordt.

Sinds het bestaan van de liposuctie wordt de buikwandplastiek meestal gecombineerd met het wegzuigen van vet op de lenden en de rug. Meestal is er daar overtollig vet. Deze combinatie zorgt voor de artistieke vormgeving van uw lichaam. Enkele uren na de ingreep bent u terug op uw kamer en mag u ‘s avonds een maaltijd nemen. We proberen u zo snel mogelijk te mobiliseren, dit betekent dat u dezelfde avond nog, of zeker de ochtend nadien uit bed kan. De meeste patiënten gaan daags na de ingreep naar huis.

Houd ik aan de ingreep een litteken over ?

Ja, u krijgt een horizontaal litteken over de onderbuik, maar die loopt onder de bikinilijn. De hechtingen gebeuren meestal intradermaal, aan de binnenkant dus, zodat u geen of amper uitwenige draadjes ziet. Soms gebruiken we haakjes van Michel of "nietjes" in de volksmond. Bij sommige huidtypes en op bepaalde plaatsen weten we dat dit mooiere littekens kan opleveren. Deze haakjes moeten zeker verwijderd worden na één week om geen puntjes te veroorzaken naast het litteken. Het herplaatsen van de navel laat ook 

een klein litteken na rond de nieuwe navelpositie. Dit wordt echter na verloop van tijd minder zichtbaar, omdat het gaandeweg steeds meer de kleur aanneemt van de omliggende huid. Littekens op deze plaats genezen niet altijd optimaal, zodat in een klein percentage een littekencorrectie dient te gebeuren. Dit kan onder plaatselijke verdoving en gebeurt maar na 6 a 12 maanden.

 

Zijn er risico’s verbonden aan de ingreep?

Gevoelloosheid in het behandelde gebied komt voor, maar keert spontaan weer terug. Infecties zijn mogelijk bij iedere ingreep, zo ook hier. De buikplastiek is een ingreep die vlot en correct dient uitgevoerd om het risico op bloedklontervorming te beperken. Dit kan aanleiding geven tot een trombosebeen of longembolie, wat voorkomen wordt door aangepaste medicatie tijdens de ingreep. De ingreep dient dan ook begeleid te worden  door een deskundig anesthesist die hiertegen de nodige maatregelen neemt. 

Wanneer mag ik weer gaan werken?

Na de ingreep moet u het twee weken rustig aan doen om de buik te laten herstellen. Daarna kunt u geleidelijk weer aan het werk. Sporten kan weer na een week of zes. Om de buikspieren te ondersteunen, krijgt u het advies om gedurende de eerste zes weken dag en nacht de lipopanty te dragen, die u na de operatie aankreeg.

Kan ik mijn ziekenfonds aanspreken voor deze ingreep ?

Het ziekenfonds komt maar tussen indien het een werkelijk storende hangbuik betreft en dit aantoonbare hinder veroorzaakt. De meeste patiënten hebben vooral een esthetisch probleem terwijl de hinder minimaal is. Voor de liposuctie die tegelijkertijd gebeurt is er echter nooit een tussenkomst. Bijkomende ziekenhuisverzekeringen dekken maar zelden deze ingreep omwille van het esthetisch karakter.

 

 

 

 

Liposuctie & Liposculpture  

 

 

Ben ik geschikt voor liposuctie ?
 
Geschikt zijn mannen en vrouwen met een goede huidelasticiteit, plaatselijke vetophopingen en een correct lichaamsgewicht. Liposuctie is niet bedoeld om zwaarlijvigheid te corrigeren (brochure zwaarlijvigheid) . Liposuctie is geen methode om te vermageren. Liposuctie is een methode voor figuurcorrectie. Een correcte BMI is aangewezen. Liposuctie kan een verbetering geven van de sinaasappelhuid-structuur (cellulitis) . Indien deze echter het gevolg is van ongezonde leefwijzen, kan deze storende huidstructuur terug keren.
 
 
 
 
Moet ik hiervoor onder algehele narcose ?
 
Zeker niet ! Het is erg populair om een beperkt aantal zone's te laten behandelen en een tijd later de andere zone's die overblijven. De behandeling gebeurt dan ambulant, onder plaatselijke verdoving. De patiënt krijgt dan voorafgaandelijk een kalmeringstabletje wat een licht roesje veroorzaakt. De panty hoeft dan ook niet zo zwaar te zijn. Een spannend figuurcorrigerende panty zoals u die vinden kan bij HEMA of andere speciaalzaken volstaat. De behnadeling duurt dan 1 tot maximum 2 uur.
 
Indien er op vele plaatsen of indien er veel vet moet weggezogen worden, biedt een narcose meer comfort. U kan hierin het advies van uw arts volgen. Alleen plastisch chirurgen hebben de mogelijkheid tot narcose en behandeling in een erkend ziekenhuis. 
 
 
 
 
Wat is het verschil tussen liposuctie en liposculptuur ?
 
Het wegzuigen van vet (liposuctie) bestaat nu 25 jaar. Eerst gebeurde dit met dikke canules om vet weg te zuigen uit de diepere vetlagen, gelegen tegen de spieren. In de jaren ’90 stapte men over naar fijne canules en ging men vet weghalen in de oppervlakkige vetlaag. Men hechtte tegelijk ook meer belang aan de vormgeving van het lichaam door vet weg te zuigen in verhouding tot de eigen anatomie. In de populaire litteratuur is men dan gaan spreken van liposculptuur. Men kan het weggezogen vet ook terug plaatsen waar men vulling nodig heeft. De term liposuctie is echter nog altijd gangbaar en de enige officiële benaming voor deze behandeling. Liposuctie is vaak een onderdeel van andere ingrepen in de plastische heelkunde. (buikcorrecties, borstcorrecties, arm en dijliften...)
 
 
 
Komt het vet dat verwijderd is weer terug?
 
Vanaf de pubertijd worden er geen nieuwe vetcellen meer aangemaakt. Eenmaal verwijderde vetcellen komen niet meer terug. Liposuctie geeft daarom een blijvend resultaat indien er een goede reden was om deze ingreep te doen. Indien er een liposuctie gebeurt bij een zwaarlijvige patiënt is er geen garantie voor het resultaat. Dit hangt af van hun wilskracht om een dieet te volgen ter ondersteuning van het resultaat. Liposuctie is geen methode voor vermagering. Het is een methode van figuurcorrectie bij patiënten met een normaal lichaamsgewicht maar een abnormale verdeling van structurele vetdepots.  

Hoe lang duurt de ingreep?
 
Afhankelijk van de hoeveelheid vet die verwijderd moet worden en het aantal locaties duurt de behandeling een of twee tot drie uur. 
 
Zijn er risico’s en complicaties?
 
Elke operatie kan in principe een infectie of een nabloeding teweegbrengen. Bij liposuctie echter is dit risico bijzonder klein. Bloeduitstortingen en een stijf gevoel zijn normaal, maar nemen vrij snel af. De arts zal hier al tijdens het consult uitgebreid aandacht aan besteden.
 
Werkt Liposuctie ook tegen cellulitis (sinaasappelhuid)?
 
In enkele gevallen neemt de cellulitis na liposculpture in het behandelde gebied af. Dit is echter niet de regel. En vaak kan de ‘cellulitis’ terugkeren. Liposuctie verbetert voornamelijk het figuur en is niet bedoeld om de kwaliteit van het vet te veranderen. Cellulitis (sinaasappelhuid) heeft te maken met een andere vetstructuur in de bovenste vetlaag. Als deze weggezogen wordt, is de cellulitis ook behandeld, maar kan terugkeren.
 
En striae dan ? 
 

Striae ontstaan omdat de collageenvezels hun elasticiteit verloren hebben door zwangerschap, hormonale schommelingen of overgewicht. Deze kunnen minder opvallend worden na liposuctie maar zijn als dusdanig niet behandelbaar. Teveel striae betekent dat de huid niet veel elasticiteit bezit en is mogelijks een aanduiding om voorzichtig te zijn met liposuctie.
 
Gaat mijn huid na de behandeling hangen?
 
De huid is zeer elastisch en trekt normaliter vanzelf weer strak met ondersteuning van speciale compressiekleding (zoals bijvoorbeeld ook na een zwangerschap gebeurt). Bij mannen en vrouwen ouder dan vijftig jaar kan een minder goede aanpassing van de huid plaatsvinden. Eventuele alternatieven kunnen dan met de arts worden besproken. 
 
Na hoeveel tijd kan ik weer met mijn normale activiteiten beginnen?
 
Rusten is belangrijk tijdens de eerste dagen, maar u dient anderzijds voldoende te bewegen om de circulatie te bevorderen. Sommige patiënten gaan vrijwel direct weer aan het werk. Dit is echter zeer wisselvallig, persoonlijk en ook afhankelijk van de uitgebreidheid en het verloop van de ingreep. U kan niets echt fout doen, maar bij enige vermoeienis is rusten de boodschap. Sporten is niet mogelijk gedurende enkele weken, maar indien u wenst  is rustig fietsen en wandelen toegelaten. In de meeste gevallen kunt u gemiddeld na 3 a 5 dagen weer aan het werk. Een lipopanty blijft u dragen gedurende minstens drie weken.
 
Laat liposuctie littekens achter?
 
Ze worden bij voorkeur gemaakt op een verdoken lokalisatie (liesplooi, knieholte, bilplooi..) De incisies die gemaakt worden hebben een lengte van twee tot drie millimeter en zijn na enige tijd nog nauwelijks zichtbaar. De incisies worden gehecht met een oplosbare hechting en een hechtpleister die snel weer verwijderd mag worden.  
 
Kan ik na de behandeling douchen of in bad?
 
Het behandelde gebied mag de dag na de ingreep nat worden. Een heet bad wordt afgeraden, douchen is geen probleem. U mag de lipopanty de dag na de ingreep uit doen om te douchen of u te verfrissen. De panty kan gewassen in de wasmachine/droogkas en na enkele uren doet u de panty weer aan , die u zoveel mogelijk draagt gedurende minstens drie weken. U kan een tweede panty bestellen op het nr.03 870 43 30 met vermelding van de maat en het model dat u wenst. Eventuele verbandjes of plakkertjes ter hoogte van de steekgaatjes langs waar de liposuctie gebeurde, mag u verwijderen. De draadjes vergaan meestal vanzelf of de arts zal ze verwijderen bij de eerste controle, na één week. De volledige genezing neemt meerdere weken in beslag. De meeste artsen hechten maar belang aan het resultaat na drie maanden.

 
Ik liet eergisteren een liposuctie doen en ik weeg nu meer dan tevoren ?
Net na de behandeling kan u enkele kilo's méér wegen door oedemen en  het extra ophouden van vocht. U kan dan vaak nietin een broek die tevoren wel paste. Een tiental dagen na de liposuctie krijgt u terug het originele 
gewicht en pas na enkele weken kan u enkele kilo's minder wegen afhankelijk van de hoeveelheid vet die weggehaald werd. Let op : minder wegen na een liposuctie is meegenomen, maar dit mag niet de motivatie zijn. Liposuctie is een figuurcorrectie en geen middel tot vermagering.
 
 
 
 
 
 

Dijlift en armlift

 
Wanneer is een dij- of armlift een aantrekkelijke ingreep voor mij?
Met het klimmen der jaren verliest de huid aan elasticiteit. Dit proces doet zich ook voor op de huid van de bovenbenen en de bovenarmen. De huid wordt slap en gaat hangen. Hetzelfde kan ook gebeuren door gewichtsverlies na een periode van overgewicht. 
 
Wat houdt de ingreep in?
 
De plastisch chirurg verwijdert het overschot aan huid op de
diibenen of de bovenarmen. Het is eventueel mogelijk deze ingreep te combineren met een liposculptuur, als ter plaatse van de bovenbenen of bovenarmen sprake is van overtollige vetophoping. Mocht dit het geval zijn, dan bespreekt de plastisch chirurg deze mogelijkheid met u tijdens het consult. Een beperkte armlift kan onder lokale verdoving gebeuren en betekent weinig hinder. Een dijbeenlift is meestal ingrijpender en gebeurd beter onder narcose met een korte hospitalisatie. Een dijbeenlift geeft meer hinder dan een armlift.
 
Blijven hier littekens ?
 
Voor de dijbeenlift verloopt het litteken in de liesplooi. Voor de armlift verloopt het litteken over de lengte van gans de bovenarm maar aan de binnenkant van de arm, zodat het enkel zichtbaar is bij het heffen van de armen. Voor een kleine armlifting kan het litteken zich beperken tot de plooi van de oksels. U moet overwegen of de overtollige huid meer stoort dan het resterende litteken alvorens u beslist tot de ingreep.