facelift - Antwerpen - Minilift - MACS-lift

 

 

Dr. Clement Coenen, Antwerpen

 

 

 

Facelift (gelaatscorrecties)

 
Het succes van de moderne facelift is het natuurlijk resultaat. U ziet er goed uit, de klok werd 10 jaar teruggezet, maar er is geen onnatuurlijke "look" geen "plastic face".  Dit is eigen aan de moderne technieken. Niet alleen de huid maar ook de diepere lagen worden gelift. Het blijft de goud-standaard voor een gelaatscorrectie ondanks alle modernere vormen van zachte aanpak met toxines en fillers.
 
 
 
Met of zonder ziekenhuisverblijf? 
 
Met de moderne methodes is een ziekenhuisverblijf langer dan 24 uur voor een facelift overbodig. Een kleinere facelift kan zelfs onder plaatselijke verdoving eventueel met een lichte sedatie. Een ziekenhuisovernachting is dan niet nodig.
 
Wat is het verschil tussen een minifacelift en een grote facelift ?
 
“Mini” betekent hier : "we behandelen een of twee  deelgebieden" van de klassieke facelift, dit betekent alleen de wangen (mid-face of middendeel van het gelaat), alleen de hals, of alleen het voorhoofd of een combinatie van 2 zone's (uitgebreide minifacelift).
 
Moderne varianten van de facelift zoals MACS-lift of S-lift zijn al meer uitgebreid. Het middelste 1/3de én een deel van de hals gebeuren hier tesamen.  Deze mini-facelift kan nog gecombineerd worden met de oogleden, een dermabrasie of een peeling. 
 
 
Er wordt in professionele termen nog onderscheid gemaakt tussen een huidlift of een spierlift.  Men spreekt hier dan overde SMAS-technieken.
De grote trekkracht wordt hier niet meer uitgeoefend op de huid maar voornamelijk wordt het gelaat gelift door de diepere weefsels onder de huid aan te spannen. Dit gebeurd vaak door middel van een plicatuur, dit wil zeggen dat het corset van de spier op zichzelf gevouwen wordt.
De spieren en hun fascia's zijn immers verslapt en uitgerokken zodat ze hierdoor meer aanspannen en het gelaat 'korter' maken. Het gelaat zakt uit met de jaren. Het is niet alleen de huid die zijn elasticiteit verliest, maar ook de spieren gaan verslappen. Bijkomend is er de atrofie van het gelaatsvet. Hiervoor kan men aanvullend 'vullen', cfr liquid facelift.
 
 
Indien de hals beladen is met vet, wordt hier een liposuctie uitgevoerd. Het weghalen van het vet betekent dat er hier ruimte ontstaat om de hals naar boven te halen, dat er weer een elegante en jonge neklijn en kaaklijn zal ontstaan. Omdat de liposuctie gebeurd met kleine cannules en zeer oppervlakkig onder de huid gebeurd wordt deze huid aan de binnenkant als het ware geprikkeld (curretage-effect) en zal hierdoor nog extra retraheren (lees :aanspannen) Indien de huid nog jong en elastisch is kan een liposuctie alléén, zonder lifting, ook wonderbaarlijke effecten geven. De liposuctie gebeurd via 2 of 3 steekgaatjes, één onder elke oorlel en één onder de kin. Deze zijn nadien onzichtbaar of vallen samen met de incisies van de facelift.
 
In onze praktijk maken we voor de facelift onderscheid tussen alles wat zonder narcose kan gebeuren (procedures tot 2 uur) en procedures die meer uitgebreid zijn en daarom beter onder narcose gebeuren.  Dit wordt besproken met de patiënt die hierover zijn keuze maakt.
 
Uiteindelijk gaat het niet over de termen mini-lift, macs-lift, soft-lift e.d., maar over het resultaat dat beoogd wordt met een bepaald type facelift in verhouding tot de toestand van uw gelaat.  De methode dient dan aangepast “op maat”, naargelang de noden en de gewenste effecten.  Al deze varianten bepalen tevens de kosten en de prijzen, wat het moeilijk maakt om een standaard antwoord te geven op de frekwente vraag : wat kost een facelift ?
 
Na de ingreep...
 
Na de ingreep is er een verband dat tot daags nadien zitten blijft. Meestal zijn er twee drainagebuisjes die de dag na de ingreep verwijderd worden. U krijgt dan een nieuw maar veel lichter verband, dat u wederom de dag nadien kan verwijderen. U neemt dan een douche en kan de haren wassen...
 
Hoe lang moet ik binnen blijven ?
 
U kan de dag nadien goed "huishoudelijk" bewegen. Werken en fysische inspanningen zijn echter verboden gedurende een week. Rust respecteren voor de herstelperiode is belangrijk. U dient te begrijpen dat de huid terug genezen moet.  Alle kleine zenuwen en bloedvaten dienen te herstellen.  Dit is een delicaat genezingsproces waar er niets mag fout gaan.
 
Een nabloeding verstoort de normale heling en heeft vaak infecties tot gevolg. De chirurg zal de dag

na de ingreep uw verband al verwijderen. U krijgt dan een kleiner verband. De haren wassen kan daags na de ingreep. 

Draadjes worden verwijderd vanaf de vijfde dag of vergaan spontaan. De littekens zijn na de genezing nauwelijks nog zichtbaar. In het gelaat zullen de  littekens beter en sneller genezen dan op de rest van het lichaam.
 
En dan ?
 
U kan enkele dagen na een facelift goed functioneren. Maar u bent pas sociaal toonbaar na één tot twee weken. De laatste sporen van een operatie kan u verbergen met een lichte maquillage. Het genezingsproces gaat dan verder. Het is pas echt genezen na zes weken tot drie maanden. 
 
Hoeveel jaar heb ik resultaat van deze behandeling ?
 
 
Het verouderingsproces is individueel verschillend, maar algemeen kan men stellen dat u met een facelift 10 jaar voorsprong neemt in de tijd. 
 
Een goede huidverzorging en gezonde levenswijze blijft echter noodzakelijk om zolang mogelijk een mooi gelaat te behouden. Roken  en veroudert de huid enorm. Er zijn ook meer operatieve risico's bij rokers, doordat er minder zuurstof aanwezig is in de bloedcirculatie. Tussentijds kunnen details bijgewerkt worden met rimpelvullers of botox.
 
 
 
Facelift met suspensie-draden ?
 
De methode van "liften" met enkel draden is een ingreep die gebeurt onder plaatselijke verdoving. We kennen onder meer de draden  opgebouwd uit melkzuur ( PLO of plylactic acid ). Hiernaast bestaan er PDO- draden, die opgebouwd zijn uit polydioxanone, waaruit ook chirurgisch sutuurmateriaal is opgebouwd. Deze laatste zijn niet zozeer bedoeld om te "lften" maar om collageen te stimuleren waardoor de huid wederom verstevigt en rimpels verminderen.
 
 
 
Draden vervangen de facelift niet, maar kan deze jaren lang voorafgaan of kan jaren na de ingreep het effect van de chirurgische lifting onderhouden. Hierbij worden draden geweven  onder de huid. Idealiter zijn ze resorbeerbaar om geen reacties of retreacties te veroorzaken. Tevens geven de draden naargelang hun biochemische eigenschappen een reactie zodat de huid dikker wordt te vergelijken met  het effect van sommige fillers, bijvoorbeeld calciumhydroxyapatiel.
 
Een 'lifting' met calciumhydroxylapatiel noemt men wel eens de "liquid lifting". Hier spreekt men van een "draad lifting"
 
De methode is bedoeld om een beperkte verbetering te bekomen. Het effect houdt niet langer dan 6 tot 18 maanden en kan herhaald worden. Niet  zo geschikt voor patiënten ouder dan 50 jaar met een zware huid. 
 
Het is een techniek die enkel de huid lift of wat verstevigt.
 
Een chirurgische lifting verstevigt ook de onderhuidse structuren, vnl de spieren en hun fascia of peesblad en dit geeft het grote verschil in duurbaarheid. Dit geeft het natuurlijke resultaat.