Neuscorrectie - rhinoplastie - Antwerpen - Dr. Coenen

 
 
 
Neuscorrecties (Rhinoplastie)
 

Ben ik oud genoeg voor een neuscorrectie?

Als regel is het best te wachten tot de neus volledig volgroeid is. Dit is ongeveer 16 jaar voor meisjes en 18 jaar voor jongens. 
 
Moet ik worden opgenomen?
 
Een neuscorrectie vindt in principe plaats tijdens een dagopname. Na de ingreep blijft u onder controle van de medische staf in de kliniek. Zodra de plastisch chirurg en de anesthesist het verantwoord achten mag u de kliniek verlaten. Dit is meestal dezelfde dag. U kan dan gewoon naar huis, met begeleiding. Na de ingreep kan er nog 24 uur nasijpelen zijn van bloed ondanks de kleine tampons die in de neusgangen aangebracht werden. Deze tampons kunnen snel verwijderd worden, meestal na 2 dagen.
 
Neuscorrecties kunnen eveneens ambulant gebeuren zonder narcose. Dit hangt af van de chirurgische planning en techniek. We werken dan met een 'roesje', een kalmeringstablet of een injectie in de bil. Alleen het bewerken van de neusbotjes doet vreemd aan, niet pijnlijk maar te vergelijken met een tandartsboor op je kaak. Het voordeel van deze procedure is minder nabloeding en een sneller herstel.
 
Hoe gaat de behandeling in zijn werk?
 
Bij de meeste neuscorrecties wordt botweefsel en kraakbeen van vorm veranderd of verwijderd. De incisies worden vaak aan de binnenkant van de neus gemaakt. Na de ingreep is hier niets van te zien. In sommige gevallen zal gekozen worden voor een incisie in het tussenschot van de neus, waarbij een littekentje enigszins zichtbaar  blijven. Bij verkleining van de neusvleugels worden stukjes huidweefsel aan de onderkant van de neusvleugels verwijderd. De hechtingen zullen precies in de plooi tussen de neus en de wangen worden gemaakt. Hierdoor zullen er geen zichtbare sporen van de ingreep resteren. In veel gevallen zal er na de ingreep een kleine gipsspalk op uw neus worden geplaatst en een verband aangelegd. Deze moet ongeveer 5 dagen blijven zitten. In de meeste gevallen wordt een neustampon aangebracht om het wondvocht op te nemen. Deze worden na 12 of 24 hr verwijderd.
 
Is een neuscorrectie een pijnlijke procedure?
 
Een cosmetische neusoperatie is niet pijnlijk, hoe onwaarschijnlijk dit ook klinkt. Het gebied rond de neus zal gedurende enkele dagen gezwollen en zeer gevoelig zijn. Houd er tevens rekening mee dat uw neus geruime tijd gevoelig kan zijn bij koud weer of wisselden weersomstandigheden. Men kan gedurende 24 uur echter niet ademen door de neus wegens de kleine tampons die in de neusgangen aangebracht zijn. Dit is het enige wat als vervelend ervaren wordt.
 
Na hoeveel tijd kan ik weer aan het werk?
 
Het is na de ingreep noodzakelijk om enkele dagen absolute rust te nemen.  Dan kan u geleidelijk werkzaamheden hervatten, waarbij het niet toegestaan is om te bukken. Zware lichamelijke inspanningen zijn in de eerste maand na de ingreep niet toegestaan, evenals zwaar tillen. De meeste personen hervatten het werk na een week of na het verwijderen van de neusgips. 'Huishoudelijk bewegen' kan vrijwel onmiddellijk.
 
En sporten ?
 
Sporten kan u pas na een maand. Het risico voor een stoot of slag is te groot en de neus is hiervoor te fragiel. Bij sport of lichamelijke inspanning zal u ook een zwelling merken van de neus, die op zich echter geen kwaad kan. Zolang er zwelling is of optreedt zijn de weefsels nog niet 100 % hersteld.