Oogledencorrectie - blefaroplastie - Antwerpen

 

Bovenlidoogcorrectie

Algemeen

Door het natuurlijk verouderingsproces kunnen de bovenste oogleden slapper worden en zelfs tot over de oogbal gaan hangen . Door de verzwakte spier is er geen weerstand meer tegen vet dat naar buiten glijden wil. Dit geeft problemen bij het zien, vooral lezen, handwerken e.d.  Tevens zorgen zij voor een vermoeide en verouderende blik. De medische term hiervoor is blerpharochalasis.  De plastische chirurg kan dit probleem mooi oplossen.  Soms gebeurt dit samen met een blefaroplastie van de onderste ooglidcorrectie.

 

Werkwijze

De blefaroplastie of oogledencorrectie kan zowel onder lokale als onder algemene narcose gebeuren. De locale procedure wordt het meest frequent uitgevoerd . Vlak voor de ingreep tekent de chirurg nauwkeurig het huidoverschot af.  Plastisch chirurgen nemen ook altijd foto’s voor de ingreep.  Tijdens de operatie  wordt er een sneetje gemaakt in de plooi van het bovenste ooglid. Het teveel aan huid wordt weggesneden, al dan niet in combinatie met een weinig vetoverschot.  Het vet dat zich toont wordt herwerkt, ofwel terug naar binnen geplaatst of het wordt weggenomen. Vaak wordt de kringspier van het oog bij de oogledencorrectie hersteld zodat we een stevigere wand bekomen.  Het litteken verdwijnt volledig in de natuurlijke huidplooi en zal na de herstelperiode nauwelijks zichtbaar zijn.  De hechtingen zijn zelfoplosbaar (vicryl) of dienen verwijded te worden na 5 dagen (nylon).  Vaak is het een combinatie van hechten en kleven.  Een uur na het uitvoeren van een blefaroplastie mag u al weer naar huis .

 

Na een correctie van de oogleden

 

Na een ooglidcorrectie zijn de oogleden meestal gezwollen, oedemateus en blauw. Zelden verhindert dit het zicht. Bij correctie van de onderooglden treedt er soms discrete zwelling op van de kaken, we spreken dan van 'hamsterwangetjes'. Dit vermindert na enkele dagen.  Er wordt een lokaal verband, met huidkleurige pleisters, aangebracht zodat wassen en douchen  perfect mogelijk blijven. Thuis kan u dan de hinder verzachten door natte kompressen of een ijsbrilletje. Een pijnstiller is wellicht niet nodig. Na 5 dagen worden de hechtingen verwijderd, tenzij het hechtingen zijn die vanzelf oplossen. Bij gevoel van irritatie druppelt u Liquitears(R), vrij verkrijgbaar in de apotheek. Soms heeft men een wazig zicht, dit kan door zwelling van de oogbol of de lens.

 

Risico's en complicaties

Af en toe kan er een kleine bloeding voorkomen en duurt hierdoor de zwelling wat langer dan normaal.  Meestal is dit helemaal niet ernstig maar duurt het wel wat langer vooraleer de oogleden er opnieuw normaal uitzien.  Soms is het openen en sluiten van de ogen wat lastig de eerste dagen na de operatie.  Om uitdrogen van de ogen na een oogledencorrectie tegen te gaan kan u dan best een zalf of gel (kunsttranen) aanbrengen die vrij te verkrijgen zijn in elke apotheek.

Het resultaat van een bovenste ooglidcorrectie is blijvend, enkel wanneer de huid en de oogkringspier verder verslappen is een nieuwe ingreep nodig.  Soms ontstaat er een lichte asymmetrie tussen de beide oogleden en moet er een minieme correctie gebeuren. Ook kan dit te wijten zijn aan een samentrekken van het litteken en herstelt zich dit spontaan in de loop van de volgende weken of maanden. Bij vorming van harde of te rode littekens kan een prik met een huidcortisone wonderen verrichten.  Dit gebeurt pas na een maand.

De gevoelloosheid en zwelling rond de ogen nemen spontaan af . Een erg zeldzame complicatie is het ontstaan van kleine epitheelkystjes (witte bolletjes) die in het verloop van het litteken opengeprikt of chirurgisch verwijderd moeten worden .

 

Onderlidoogcorrectie

Algemeen

Ook de onderste oogleden moeten soms gecorrigeerd worden.  Veel mensen hebben last van wallen onder hun ogen.  Die zijn het gevolg van het slapper worden van de huid, de oogkringspier en /of vetophoping onder de huid.  Ook een verstoring in de vochtdrainage rond het oog zorgt voor wallen.

Deze walling ten gevolgen van vocht / oedeem zullen verbeteren na een ooglidcorrectie. Ooglidwallen worden tijdens een blepharoplastie gecorrigeerd al dan niet in combinatie met een bovenste ooglidcorrctie.

Bij een correctie der onderste oogleden is het nog belangrijker om enkele dagen goed te rusten.

  • Indien u hier een zwelling of nabloeding veroorzaakt zal de genezing veel langer duren omdat het oog dan wat opentrekt door de zwelling.
  • Een nabloeding doet de spier van het onderooglid verstijven wat ook tijdelijk een 'ectropion' kan veroorzaken (het naar buiten kantelen van het ooglid).
  • Tevens kan er tijdelijk een verschil zijn in grootte van het oog. Bij dikkere en vette huiden is hiervoor meer risico.
  • Soms treedt er een zwelling op van de kaken - hamsterwangetjes-  die na enkele dagen verdwijnen.Door de ingreep en het losmaken van de huid is de bloedcirkulatie soms uit evenwicht, wat de tijdelijke zwelling kan veroorzaken. Ook tijdelijke couperose kan ontstaan bij patiënten die hier aanleg voor hebben.
  • Indien er toch een vertraagde genezing optreedt door zwelling, bloeding of hypertrofe littekengenezing kan het volledige genezingsproces tot algeheel normaal aanvoelen en 'tevredenheid' zes tot twaalf maanden in beslag nemen. U dient dan regelmatig op controle te komen om de genezing te bespoedigen.

Het genezingsproces tot een algehele genezing kan dus meerdere weken in beslag nemen. Na een tiental dagen is het resultaat meestal 'redelijk' en is de recente operatie goed te camoufleren met wat maquillage.

Bij het corrigeren van de onder- en bovenoogleden samen, kan de oogbol zelf soms wat onderhevig zijn aan zwelling. Hierdoor komt er een matte en/of gelige glans in het wit van de ogen, wat een triestige blik veroorzaakt. Ook de lens in de oogbol kan soms onderhevig zijn aan zwelling waardoor het lezen moeilijker gaat of juist beter zonder bril indien je corrigerende brilglazen draagt.  Al deze verschijnselen zijn tijdelijk.

 

Werkwijze

Onderooglidcorrectie of een blefaroplastie van de onderste oogleden kan zowel onder lokale als algehele verdoving plaatsvinden.  De lokale ingreep gebeurt ambulant.  U hoeft niet in het ziekenhuis te verblijven.  U kan na een paar uur al weer naar huis. Bij algemene anesthesie wordt u opgenomen in het daghospitaal, dan dient u nuchter te zijn.  Tijdens de ingreep wordt er een incisie gemaakt, juist onder de wimpers van het onderste ooglid met een verlenging tot in de ooghoek.  De uitpuilende vetkussentjes worden verwijderd of terug op hun plaats gebracht.  De overtollige huid wordt weggesneden . De huid en eventueel de spier wordt strakgetrokken naar de buitenste ooghoek toe en gehecht.  Bij sommige ingrepen wordt er langs de binnenkant van het onderste ooglid geopereerd.  Deze techniek kan echter geen huid aanspannen en beoogt enkel vet weg te nemen. Anderzijds is het niet meer de bedoeling om vet weg te nemen, maar te repositioneren.

Kraaienpootjes en oedeem op de jukbeenderen kunnen niet door een blepharoplastie verholpen worden .

Na een correctie van de oogleden

Na een ooglidcorrectie zijn de oogleden meestal gezwollen , oedemateus en blauw.  Zelden verhindert dit het zicht.  Er wordt een lokaal verband, met huidkleurige pleisters, aangebracht zodat wassen en douchen  perfect mogelijk blijven. Thuis kan u dan de hinder verzachten door natte kompressen of een ijsbrilletje . Een pijnstiller is wellicht niet nodig . Na 5 dagen worden de hechtingen verwijderd .

Indien u niet te ver van de praktijk woont, zullen wij u tussentijds terugzien voor verzorging en evaluatie. Veel patiënten hebben een tussentijdse geruststelling nodig wegens het vreemde zicht na dergelijke ingreep. Een correctie van de oogleden geeft vaak meer hinder dan een kleine facelift, door de nabijheid van de ogen en de gevoelige weefsels. Werkhervatting op eigen kantoor kan a.h.w na 2 dagen en zich 'huishoudelijk bewegen' kan vrijwel onmiddellijk . Toonbaar bent u maar na een week.

Risico's en complicaties

Een enkele keer komt er een meer dan normale bloedlekkage voor. Dit is meestal niet ernstig, maar het duurt wel langer voordat de oogleden er weer normaal uitzien. Ook kunt u last krijgen van gevoelloosheid van de oogleden, een trekkend litteken of wat vochtophoping rond de ogen. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten echter vanzelf. 

Soms treedt bij een onderooglid een ectropion op. Hierbij krult de binnenzijde van het onderooglid naar buiten, zodat het niet meer tegen de oogbol aan zit. Het veroorzaakt irritatie en een tranenvloed. Om dit te verhelpen kan een nieuwe operatie nodig zijn, indien de klachten na meerdere weken niet vanzelf overgaan.

Een zeer ernstige en gelukkig ook uiterst zeldzame complicatie bij een blefaroplastie is een nabloeding in het vetweefsel rond of achter het oog. Er kan een verhoogde druk in de oogkas ontstaan en deze kan de oogzenuw beschadigen. Dit geeft hevige onhoudbare pijn. U dient de chirurg dan onmiddellijk te verwittigen.