De borstvergroting is een van de meest dankbare ingrepen. Het is een courante ingreep, die nauwelijks een litteken veroorzaakt.
Wat houdt de ingreep in?
Een borstvergroting houdt in dat de plastisch chirurg een implantaat inbrengt in uw borsten. Dit kan achter of voor de grote borstspier zijn. Wat in uw geval de beste positie is, wordt tijdens het persoonlijk consult met u besproken.
De plaatsing geschiedt via een sneetje in de oksel, een sneetje langs de onderste helft in de boord van het tepelhof of een sneetje in de plooi onder de borst. Elke toegangsweg heeft zijn voor en nadelen.
Meestal kan u enkele uren later naar huis. De dag van de ingreep is er relatief weinig hinder, omdat de pijnstilling nog nawerkt. De dag daarna klagen patiënten van spierpijn. Tijdens de follow-up, enkele dagen later, zal de chirurg de spieren zachtjes stretchen, waardoor de pijnklachten snel verdwijnen.
Belang van het type en fabricaat implantaat
Sinds zijn ontstaan zijn wij overgeschakeld naar een modern en gelauwerd implantaattype. Er verschijnen vele artikels over de revolutionaire verbetering van deze implantaten, met een historisch lage graad aan kapselvorming of complicaties. Nochtans zijn complicaties en problemen op termijn, waardoor een heringreep noodzakelijk is, nooit uit te sluiten. Hou er rekening mee dat een heringreep herhaalde kosten kan meebrengen.
Borstvergroting in Antwerpen. Maak online uw afspraak.
Wat de eerste dagen na de ingreep ?
Enkele dagen rusten is belangrijk. Slapen in buikligging raden we af, andere houdingen zijn mogelijk.
Probeer u voor het slapen vooral comfortabel te leggen in welke houding dan ook.
De spierspanning kan de borst hard doen aanvoelen.
Er zijn soms klotsgeluidjes door vocht en lucht rond de implantaten (gevoel van krakende sneeuw of schuivende rijstkorrels). Er kan zelfs een zwelling van de bovenbuik zijn of van de flanken. Patiënten geven vaak aan dat ze een branderig gevoel ervaren, dat varieert van plaats en in de tijd.
Soms zijn er lichte pijnscheuten over de borst heen, naar de schouderbladen toe op de rug of aan de binnenkant van de armen.
Het gebeurd dat de tepels overgevoelig zijn in de periode na de ingreep.
Bespreek met uw chirurg of een BH dragen noodzakelijk is. Sommige patiënten hebben baat mét een BH, anderen dragen soms beter géén BH. Beter geen BH dan een BH die snoert of hinder geeft.
Bewegen kan en mag naargelang het persoonlijk aanvoelen, zoals sporten voor de een na enkele weken kan, voor de ander weer later. Steeds “luisteren naar het eigen lichaam”
Heb ik veel pijn na de operatie?
Dit verschilt van patiënt tot patiënt.
Het wordt ervaren als spierpijn en kan met eenvoudige pijnstillers worden bestreden.Wij schrijven paracetamol en ibuprofen voor. Een combinatie van deze twee medicaties geeft een extra pijnstilling. Opletten voor de maag, indien deze hier (over)gevoelig aan is.
De pijn kan voornamelijk links of voornamelijk rechts voorkomen, naargelang patiënten links of rechtshandig zijn. Het kan uitstralen tot in de schouder of in de arm. Patiënten geven vaak aan dat de borst hard aanvoelt, te vergelijken met borststuwing tijdens lactatie. Het hard zijn van de borst heeft te maken met het aanspannen van de spier en heeft geen betekenis ivm kapselvorming.
Na 2 à 3 dagen is de pijn van een borstvergroting meestal verdwenen.
Bij een eerste controle doen we even stretch-oefeningen van deze spieren, wat ook al een beterschap geeft.
Kan ik na een borstvergroting borstvoeding geven?
Ja, door de operatie verandert er niets aan de borstklier
Wat is een A,B,C-cup ?
Men kan stellen dat het verschil in één cup ongeveer 200 tot 250 cc is. Alles hangt af van de textuur en elasticiteit van huid en de weefsels, de verhouding vet en klier. In de moderne lingerie is er een andere maatvoering dan in de klassieke lingerie, het kan dus erg verwarrend zijn. Visueel geeft het ook andere indrukken naargelang u smal of breed bent, klein of groot…
Wat is kapselvorming ?
Na een borstvergroting vormt zich rondom ieder implantaat een litteken, een bindweefselvlies, een zacht en natuurlijk kapsel.
Het gebeurd soms dat dit kapsel rondom het implantaat verhard of zich samentrekt na een oorzakelijke prikkel ( infectie, prothesescheurtje, lekkage…).
De verharde kapselvorming of kapselcontractuur kan dan een vervorming of een verschuiving van de het implantaat veroorzaken. Het kan zelfs pijnlijk zijn.
Met de moderne implantaten komt deze kapselverharding nog zelden voor. We zien wel patiënten met oude implantaten die kunnen lekken of scheurtjes vertonen en hierrond harde kapselvorming ontwikkelen.
Wat is het verschil tussen ronde en anatomische prothesen ?
Ronde prothesen zijn in doorsnede cirkelvormig en kunnen dan in profiel variëren van laag naar hoog. Vermits ze cirkelvormig zijn van doormeter mogen ze draaien en keren. Dit geeft geen gevolgen aan de vorm van de borst.
Anatomische prothesen zijn niet cirkelvormig in doorsnede maar in profielzicht zijn ze aan de onderzijde dikker dan aan de bovenzijde(druppelvorm). Indien ze zouden draaien vervormen ze de borst. Dit gebeurd maar zelden, maar is een nadeel. Deze gebruiken we enkel bij reconstructie van de borst na amputatie.
De moderne en nieuwe ronde cohesive gel implantaten hebben de voordelen van beide types. Ze nemen in elke positie een natuurlijke anatomische vorm aan en mogen draaien, zodat wij voor esthetische vergrotingen geen anatomische implantaten gebruiken
Wat is het verschil tussen een Motiva Round en een Motiva Ergonomix ?
De keuze tussen een Motiva Round of Motiva Ergonomix implantaat hangt af van verschillende factoren, waaronder de lichaamsbouw en de persoonlijke voorkeur van de patiënt, evenals de adviezen van de plastisch chirurg.
Een Motiva Round implantaat is een traditioneel, rond implantaat dat kan zorgen voor een ronde, volle boezem en is ideaal voor patiënten die op zoek zijn naar meer volume in de bovenpool van de borst.
Een Motiva Ergonomix implantaat is ontworpen om de natuurlijke vorm van de borst na te bootsen en biedt een meer anatomische vorm die zich aanpast aan de bewegingen van het lichaam. Dit type implantaat kan vooral geschikt zijn voor patiënten die op zoek zijn naar een meer subtiele vergroting van de borsten en/of een meer natuurlijke uitstraling.
Het is belangrijk om te onthouden dat elke patiënt uniek is en verschillende behoeften en wensen heeft als het gaat om borstvergroting. Daarom is het raadzaam om een consultatie te hebben met een gekwalificeerde plastisch chirurg die u kan adviseren over welk type implantaat het beste bij uw individuele situatie past.
Hoe lang gaan de protheses mee?
Het is niet helemaal duidelijk hoe lang de implantaten na een borstvergroting mee gaan. Het kan levenslang zijn. Het is niet zo dat prothesen na een bepaalde tijd dienen vervangen te worden.
Vaak worden borstimplantaten vervangen omdat patiënten met de jaren weer andere wensen hebben. De prothese blijft goed, maar het lichaam veroudert en verandert zodat de prothese dient aangepast aan de nieuwe anatomische situatie.
Moet ik de implantaten masseren?
Nee, bij de moderne protheses is dit niet meer nodig. Wel kan een massage een spierontspanning geven, die bijdraagt tot een sneller herstel. De arts doet dit – indien nodig – bij de eerste controlebezoeken na de ingreep.
Hoe bepaal ik welke maat borsten bij mij past?
Welke maat borsten bij jou past, is heel persoonlijk. Staar je niet blind op een bepaalde cupmaat, want die wordt ook bepaald door de omtrek van de borstkas onder je borsten.
De plastisch chirurg zal je op de voor- en nadelen wijzen van grotere en kleinere prothesen. Breng foto’s mee naar de raadpleging met voorbeelden van borsten die je goed of niet goed vindt. Een goede communicatie met je chirurg voor de ingreep is heel belangrijk.
Patiënten lezen over volumes van implantaten en drukken hun wensen uit in cc’s. Nochtans is de breedte en de hoogte van een implantaat belangrijk. Dit bepaalt mee de vormgeving. Bovendien is er de interactie met de eigen weefsels en spieren wat het resultaat en de ook ‘volumebeleving’ bepaalt.
Ik wil zeer grote implantaten...
Indien borstimplantaten te groot zijn voor de bouw van uw eigen lichaam zijn er gevaren, risico’s en nadelen.
Er zijn verschillende risico’s en nadelen verbonden aan het plaatsen van borstimplantaten die te groot zijn in verhouding tot de bouw van je eigen lichaam. Enkele van deze risico’s zijn:
- Complicaties tijdens de operatie: Bij het plaatsen van grote implantaten is er meer kans op complicaties tijdens de operatie, zoals bloedingen en beschadiging van omliggende weefsels.
- Infectie: Grote implantaten kunnen de kans op infecties verhogen, omdat er meer ruimte is voor bacteriën om te groeien. Een infectie kan leiden tot vertraagde genezing, pijn en andere complicaties.
- Verstoring van de lichaamshouding: Te grote implantaten kunnen de lichaamshouding verstoren en rug- en nekpijn veroorzaken, omdat het extra gewicht van de implantaten kan leiden tot een slechte houding en druk op de rug en nek.
- Slijtage van de implantaten: Grote implantaten kunnen sneller slijten dan kleinere implantaten en kunnen meer kans hebben op lekken of scheuren.
- Cosmetische problemen: Grote implantaten kunnen ook cosmetische problemen veroorzaken, zoals asymmetrie of een onnatuurlijke uitstraling van de borsten.
- Belemmering bij het sporten: Te grote implantaten kunnen het moeilijk maken om bepaalde sporten te beoefenen en kunnen de bewegingsvrijheid beperken.
- Verhoogd risico op complicaties op lange termijn: Het risico op complicaties op lange termijn, zoals kapselcontractuur (verharding van het bindweefsel rond de implantaten), is hoger bij grote implantaten.
Het is daarom belangrijk om een grondig overleg te hebben met een gekwalificeerde plastisch chirurg om de juiste maat en vorm van het implantaat te bepalen die past bij de individuele lichaamsbouw en esthetische doelen van de patiënt.
Ik heb last van ingetrokken tepels, kan ik hier iets aan laten doen ?
Ingetrokken tepels of te grote kunnen gelijktijdig met de borstvergroting worden gecorrigeerd. De ingreep kan in het ziekenhuis onder narcose of ambulant onder plaatselijke verdoving.
Heb je een grotere kans op borstkanker na een borstvergroting?
Nee, de kans op borstkanker na een borstvergroting is zeker niet groter. Er zijn zelfs studies die spreken van een kleinere kans, maar dit werd niet terdege bewezen.
Moet ik een mammografie laten uitvoeren ?
Een mammogram is vanaf 50 jaar aangewezen. Bespreek dit met uw gynaecoloog.
Kan ik siliconen vermijden ?
Dat is niet ons advies, maar als u dat wil, dient u te kiezen voor watergevulde implantaten. Deze voelen echter iets harder en minder lichaamseigen aan.
Patiënten die ervaring hebben met de twee soorten, vertellen ons dat de siliconen warmer zijn en minder of in het geheel niet voelbaar in buiklig.
Een beperkte borstvergroting kan ook met eigen vet. Hierbij bekomen we een vergroting van slechts één cup, vaak onvoldoende voor hetgeen de patiënt wenst.
Wanneer kan ik weer gaan werken?
U dient na de ingreep in ieder geval een paar dagen rust te nemen. Daarna speelt de aard van uw werk een rol. Bureelwerk kan vaak na enkele dagen. Tillen en de armen boven het hoofd reiken zijn bijvoorbeeld de eerste week afgeraden en is vaak ook moeilijk. Ook bukken kunt u de eerste weken beter vermijden. “Luisteren naar het eigen lichaam”, blijft een klassiek adagio.
Zijn aan de ingreep risico’s verbonden?
Borstimplantaten kunnen in een zeer beperkt aantal gevallen een scheurtje vertonen of lekken. Kapselvorming is al hoger vermeld. Zoals bij elke andere ingreep kan een infectie of nabloeding nadelig zijn.
ALCL werd nooit aangetoond bij gladde implantaten of implantaten met een nanotextuur, die wij nu gebruiken.
Het is onwaarschijnlijk dat er na een borstvergroting geen heringreep of corrigerende ingreep dient te gebeuren op termijn. Ook het lichaam verandert waardoor het oorspronkelijk resultaat kan wijzigen.
Is er een registratie van mijn implantaten ?
Via het electronisch patiëntendossier van het A.Z. St. Augustinus is er steeds een registratie van de ingreep en de gebruikte implantaten.
Op eenvoudige vraag kan u de lotnummers en registratienummers bekomen van uw arts en kan u deze zelf registreren via de website van de implantatenfabricant.
- Voor alle raadplegingen en bezoeken
- Voor eenvoudige behandelingen
- Niet voor chirurgische ingrepen
- Voor info of verdere contactname
- Om ingrepen af te spreken
- Vraag om gebeld te worden
- Wij beantwoorden uw oproep
° op maandag, dinsdag en donderdag
° tussen 09.00 uur en 18.00 uur.