verzekeringZiekteverlofRokenPrivékliniekLittekensPrijzenVideo‘s & Foto’s
Historiek dienst Plastische Chirurgie
AZ St. Augustinus / GZA – Antwerpen
Campus Sint-Augustinus is een algemeen ziekenhuis met 610 bedden, na de recente fusie in een geheel van meer dan 1000 bedden.Het is ontstaan uit Sint-Camillus te Antwerpen en de ziekenhuizen Sint-Bavo te Wilrijk en Heilige Familie te Antwerpen. Eind jaren negentig werd het gerenoveerd en uitgebreid. Het ziekenhuis is uitgerust met top-technologie op logistiek en medisch vlak.
Voortdurend wordt het zorgaanbod aangepast aan nieuwe evoluties en behoeften van patiënten, zorgverstrekkers en overheid.
Op 1 januari 2009 bundelde GZA alle krachten in 1 grote fusie. De ziekenhuizen Sint-Augustinus en Sint-Vincentius/Sint-Jozef fusioneren. Alle GZA voorzieningen worden ondergebracht in één juridische entiteit, de vzw GZA en de GZA ziekenhuizen gaan werken onder één erkenningsnummer vanaf 1 juli 2009.
Vanaf deze datum van 1 januari 2009 heeft het fusieziekenhuis een van de grootste Vlaamse diensten voor Plastische Heelkunde en telt 8 erkende plastisch chirurgen, actieve dynamische stafleden, in één dienst. Deze zijn verspreid over de 3 campussen.
Inmiddels kwam een fusie op gang tussen de GZA-ziekenhuizen en de ZNA-ziekenhuizen van Antwerpen waarin 1000 artsen-specialisten werkzaam zijn.
Wordt vervolgt.
Wat is het verschil tussen plastische en esthetische chirurgie ?
De Plastisch Chirurg is de titel voor de geneesheer-specialist in de Esthetische en reconstructieve heelkunde
De plastisch-reconstructieve chirurgie betreft functioneel noodzakelijke hersteloperaties na ongevallen, brandwonden, geboorteafwijkingen en kankerchirurgie. Voor dit soort operaties voorzien ziekenfondsen en verzekeraars een tussenkomst.
De esthetische chirurgie betreft hersteloperaties om de tekenen van veroudering weg te werken of betreft lichaamscorrecties die voor de patiënt wenselijk zijn om emotionele en psychische redenen. Ook reconstructive chirurgie is vaak tegelijkertijd esthetische chirurgie.
Voor de zuivere esthetische ingrepen zonder reconstructieve aspecten is er geen tussenkomst en dienen alle kosten (kliniek, narcose, medicatie en nazorgen) zelf betaald te worden. Sinds enkele jaren te vermeerderen met 21 % BTW.
Wat is het verschil tussen een “plastisch chirurg” en een chirurg die “plastische chirurgie” aanbiedt ?
De titel van Plastisch Chirurg kan enkel gebruikt worden door een chirurg die hiervoor wettelijk erkend is. Het RIZIV-nummer eindigt dan op -210.
Anderzijds kan elke arts, oogarts, kaakchirurg of ander specialist “esthetische chirurgie” of “plastische chirurgie” toevoegen op zijn uithangbord, maar enkel en beperkt tot zijn eigen specifieke anatomische regio.
Dat heeft geen verband met de erkende en beschermde titel van “plastisch chirurg”. Een arts kan hiermee aangeven dat hij deze discipline uitoefent binnen zijn vakgebied of zich hierop toelegt, de oogarts op de oogstreek, de NKO-arts op neus en oren.
Daarvoor heeft de betrokken arts geen erkenning nodig, het behoort tot de algemene uitoefening van zijn specialiteit, indien hij dit wenst uit te oefenen en zich hierin bekwaamt heeft, hiervoor verzekerd is en hiervoor voldoet aan de BTW-verplichtingen.
Wat is het verschil tussen een “plastisch-esthetisch chirurg” en een “esthetisch arts” ?
Naarmate dat de niet-chirurgische behandelingen toenamen zijn er artsen die niet opereren en enkel deze niet-chirurgische behandelingen uitvoeren.
Door de jaren heen hebben zij zich verenigd mede door een beroepsvereniging die hun belangen behartigt. Het zijn de “esthetische artsen“. De laatste jaren ontstond ook wetgeving om dit te kaderen, zodat deze behandelingen niet meer door gelijk-welke-arts kunnen uitgevoerd worden.
Wetgeving en praktijk zijn in België helaas nog niet nauwkeurig op elkaar afgestemd, zodat er een wildgroei ontstaat aan “behandelaars” waarvan de deskundigheid niet gegarandeerd kan worden.
Uw bijkomende hospitalisatieverzekering
Uw ziekenfonds
Uw ziekenfonds komt enkel tussen bij ziekte, ongevallen en medische aandoeningen.
Esthetische behandelingen worden niet vergoed. Vaak is er wel een tussenkomst voor borstverkleiningen en grote buikwandcorrecties.
De toelating voor een borstverkleining dient aangevraagd door uw chirurg en goedgekeurd door de raadsgeneesheer van uw ziekenfonds.
Bij ingrepen waar u een tussenkomst kan bekomen vanwege uw ziekenfonds, zoals bij borstverkleiningen en grote buikwandcorrecties, blijven verzekeraars van bijkomende hospitalisatieverzekeringen toch weigerachtig de ereloonsupplementen te vergoeden.
Het is vaak een eeuwige discussie of hier noodzaak geldt, het een ernstige afwijking of aandoening betreft, of het aangeboren is of niet.
Kijk ook na of uw polis de private kamer dekt en of zij tussenkomen indien u geen overnachting nodig heeft. Indien niet of u verblijft toch op een méérpersonenkamer, kunnen deze administratief niet aangerekend worden aan de verzekeraar.
Voor de borstverkleining is sinds 1 juli 2016 wettelijk bepaald dat een borstverkleining minstens 2 cups betreft, zo niet is er helemaal geen tussenkomst. U kan dan opteren om de ingreep op eigen kosten te laten uitvoeren.
Indien een verzekeraar beweert dat zij “alles” betalen, bedoelen zij alles wat beantwoord aan het wettelijke tarief of aan hun bepalingen. Bij een plastische ingreep met esthetische aspecten kan dit tarief echter overschreden worden, een meerkost waarin zij dus niet tussenkomen. U kan steeds contact nemen met uw verzekeraar of vragen voor een onderzoek door hun geneesheer.
De verzekering geldt enkel voor ingrepen in het ziekenhuis, voorlopig nog niet voor ingrepen in de privé-praktijken.
Zijn de prijzen voor een operatie overal gelijk?
Voor esthetische ingrepen bestaan geen vaste tarieven. Er is een gemiddelde prijs die in 90% van de praktijken goed vergelijkbaar is. Weet wel dat er voor iedere ingreep vaste onkosten bestaan. Als de prijs voor de ingreep te laag is, kan niet dezelfde kwaliteit aan zorgen en materialen geboden worden.
Wonderaanbiedingen bestaan niet in deze professionele wereld. Informeer vooral of werkelijk alles inbegrepen is en er geen ‘verdoken’ kosten zijn die nadien nog opduiken (kliniek, medicatie, narcosekosten..)

Als ik moet thuisblijven na plastische chirurgie, moet ik daar dan vakantie voor opnemen of krijg ik ziekteverlof?
Dat is afhankelijk van de ingreep. Het is niet logisch ziekteverlof te nemen voor een ingreep met esthetisch karakter. Maar gezien de vaak korte herstelperiode van enkele dagen kan verlof normaal gesproken geen probleem zijn. De dokter mag een ziektebriefje uitschrijven, maar overleg met uw werkgever is aangewezen.
Waarom moet ik best stoppen met roken voor een operatie ?
Roken heeft een ongunstige invloed op de doorbloeding en een goede doorbloeding is noodzakelijk voor een goede genezing.
Roken veroorzaakt onmiddellijke vaatvernauwing in de kleine bloedvaatjes als reactie op de nicotine en aderverkalking op langere termijn.
Een slechte doorbloeding geeft minder zuurstof aan de weefsels met slechtere wondheling. Wij raden u aan om enkele weken voor een behandeling te stoppen met roken.
Bepaalde ingrepen worden best niet uitgevoerd bij rokers gezien het hoge risico op complicaties die te maken hebben met deze slechte bloeds- en zuurtstofvoorziening in de weefsels. Courant zijn wondproblemen en wondinfecties, soms erger gaande tot huidversterf.
De behandelingen die geboden worden in privé-klinieken zijn voor het merendeel van medisch-esthetische aard. U moet meestal zelf voor de kosten instaan van de gekozen ingreep.
Het AZ St. Augustinus te Wilrijk is een algemeen ziekenhuis en maakt deel uit van de GZA-ziekenhuizen. Binnen deze ziekenhuizen kunnen evenzeer esthetische ingrepen plaatsvinden, zoals in een private setting.
Er zijn 8 plastisch chirurgen actief in de betreffende dienst. De raadplegingen gebeuren na afspraak op het private spreekuur van de plastisch chirurg naar keuze.
Indien er een ingreep dient te gebeuren kan deze plaats hebben in het AZ. St.Augustinus te Wilrijk.
Littekens en littekengenezing na ingrepen
De huid herstelt zich na insnijden of trauma met een litteken als gevolg. Het litteken bestaat uit collageen dat hier dient als een ‘huidlijm’. Dit herstel kan bijna naadloos zijn of duidelijk zichtbaar. Het kan vlak zijn of verheven, zacht of hard (hypertrofie of keloïd), kleurloos, rood (hypertrofie) of wit (atrofie, hypertrofie).
Littekengenezing af van het type huid, de pigmenten, de manier van hechting, de richting van het litteken en de anatomische lokalisatie. Sommige plaatsen van het lichaam geven nu eenmaal andere littekens. Niet goed voor littekens zijn de rug en de ledematen.
Een litteken evolueert voortdurend en kan plotseling een totaal ander uitzicht krijgen en een andere vorm aannemen. Het litteken laat zich van zijn slechtste kant zien tussen acht weken en zes maanden, wanneer het een rood-paarse kleur krijgt en de patiënt vaak klaagt over jeuk.
Bij de plastisch chirurg zullen er geen of minder littekens zijn?
Let op: bepaalde plaatsen geven vaak slechte littekens. Wij weten dat er op de ledematen, de rug en ook het borstbeen veel kans is dat een litteken niet mooi is. Het kan verbreden of onsierlijk genezen. Dit is eigen aan de plaats ten gevolge van tractie op de wonde en heeft vaak weinig te maken met de chirurg.
Toch hecht een plastisch chirurg het grootste belang aan mooie littekengenezing en zal zijn incisie leggen volgens een richting waarvan we weten dat er mooiere littekens uit voort komen. Indien mogelijk wordt er ook aan de binnenkant gehecht, zodat er geen uitwendige steekgaatjes of restletsels van de draadjes blijven. Indien er toch uitwendig gehecht moet worden zullen we de draadjes sneller verwijderen. Ook kan er “geniet” worden met haakjes van Michel, wat onsierlijk lijkt, maar goede littekens geeft. Wel op tijd te verwijderen.
Hoe gaat de nabehandeling van littekens?
Indien de huid het verdragen kan, raden wij aan littekens af te kleven. Onmiddellijk na de ingreep kleven we de wonde af met Micropore (3M). Deze bestaat ook in bruine huidskleur. De eerste keer wordt deze verwijderd door de arts, daarna doet u het zelf. Dit heeft een gunstig effect op littekengenezing door de zachte druk en de massage die de klevers uitvoeren (vergelijk dit met de drukkleding bij brandwonden om littekens te verbeteren).
Nog beter is Micropore Siliconen Hechtpleister (3M) met een lichtblauwe kleur die u na de ingreep kan gebruiken.
Vervang de Micropore zo weinig mogelijk om huidirritatie door de kleefstoffen te vermijden. Dit kan en dan dient u te stoppen met de micropore. Stap dan over naar producten als…. (namen noemen is verboden bij wet) die siliconengel bevatten. Er zijn gelsiliconen die dezelfde effecten hebben als de tape, maar vaak minder irriteren na langer gebruik.
Afwisselen met Micropore is een goede optie. Massage van littekens met een vochtinbrengende crème is eveneens gunstig voor de mooie heling van littekens.
Zon en zonnebank dienen vermeden gedurende zes maanden, maar niet als u de littekens bedekt.
In ieder geval zijn er fases in de littekengenezing. Eerst is er de verse hechting die op korte termijn van enkele weken mooi geneest. Na 6 weken tot enkele maanden zal het litteken méér zichtbaar worden, roder en dikker. Dit is de hypertrofie fase. Nog een maand later zal dit terug verdwijnen om verder te evolueren gedurende zes tot twaalf maanden. Pas dan is het litteken ‘uitgerijpt’. Niet eerder kan een litteken beoordeeld worden. Indien niet perfect kan er dan een correctie overwogen worden.
Soms evolueert een litteken hypertrofisch of keloïdaal. Hypertrofie is een harde roodheid die meestal behandeld kan worden met injecties, massages of siliconesheetings.
Keloïd betekent dat het litteken veel breder wordt dan de originele snede en op zich aangroeit, vaak ook pijn en jeuk veroorzaakt. Dit is eerder zelden en meestal bij negroïde huidtypes.
Bent u ongerust of hebt u vragen, overleg dit met uw arts.

We zijn steeds geboeid door uw interesse, maar vaak ontvangen wij mails of berichten van onbekende patiënten met als enige vraag “Wat kost het ?”. Hier kunnen wij niet ongenuanceerd op antwoorden.
Op zoek naar de goedkoopste behandelaar of behandeling is een goed recht, maar behandelingen zijn qua inhoud en verscheidenheid vaak moeilijk te vergelijken. Een goede behandeling kan maar geboden worden na overleg en advies voor de meest geschikte procedure. Pas dan kunnen de kosten ingeschat worden.
Belgische artsen mogen ook geen prijzen of “offertes” publiceren of per e-mail rondsturen. De Orde der Artsen veroordeelt dit als ‘commercialisatie van geneeskunde’, in strijd met de deontologie.
Prijslijsten op sites waar deze wel gepubliceerd kunnen worden, geven een indicatie. Meestal zijn kosten en prijzen marktconform.
Als u meer specifieke vragen hebt en concrete antwoorden wil, regelt u een raadpleging. Wij proberen u te helpen zonder verdere verplichtingen tot behandeling.
Er geldt BTW-plicht van 21% op chirurgische en medisch niet-noodzakelijke behandelingen.
Reclame & marketing – wetgeving
Video-animatie ASPS
Uitgebreid foto’s tonen “voor en na” zijn niet toegelaten op Belgische website’s.
Reclame is verboden en druist tevens in tegen de privacy-wetgeving.
Namen van produkten en medicaties die we frekwent gebruiken mogen niet vermeld worden.
We verwijzen daarom naar de officiële beroepsverenigingen. Deze sites geven veel info over de ingrepen met het nodige fotomateriaal waar zij toegang tot geven.
verzekeringZiekteverlofRokenPrivékliniekLittekensPrijzen
Historiek dienst Plastische Chirurgie
AZ St. Augustinus / GZA – Antwerpen
Campus Sint-Augustinus is een algemeen ziekenhuis met 610 bedden, na de recente fusie in een geheel van meer dan 1000 bedden.Het is ontstaan uit Sint-Camillus te Antwerpen en de ziekenhuizen Sint-Bavo te Wilrijk en Heilige Familie te Antwerpen. Eind jaren negentig werd het gerenoveerd en uitgebreid. Het ziekenhuis is uitgerust met top-technologie op logistiek en medisch vlak.
Voortdurend wordt het zorgaanbod aangepast aan nieuwe evoluties en behoeften van patiënten, zorgverstrekkers en overheid.
Op 1 januari 2009 bundelde GZA alle krachten in 1 grote fusie. De ziekenhuizen Sint-Augustinus en Sint-Vincentius/Sint-Jozef fusioneren. Alle GZA voorzieningen worden ondergebracht in één juridische entiteit, de vzw GZA en de GZA ziekenhuizen gaan werken onder één erkenningsnummer vanaf 1 juli 2009.
Vanaf deze datum van 1 januari 2009 heeft het fusieziekenhuis een van de grootste Vlaamse diensten voor Plastische Heelkunde en telt 8 erkende plastisch chirurgen, actieve dynamische stafleden, in één dienst. Deze zijn verspreid over de 3 campussen.
Inmiddels kwam een fusie op gang tussen de GZA-ziekenhuizen en de ZNA-ziekenhuizen van Antwerpen waarin 1000 artsen-specialisten werkzaam zijn.
Wordt vervolgt.
Wat is het verschil tussen plastische en esthetische chirurgie ?
De Plastisch Chirurg is de titel voor de geneesheer-specialist in de Esthetische en reconstructieve heelkunde
De plastisch-reconstructieve chirurgie betreft functioneel noodzakelijke hersteloperaties na ongevallen, brandwonden, geboorteafwijkingen en kankerchirurgie. Voor dit soort operaties voorzien ziekenfondsen en verzekeraars een tussenkomst.
De esthetische chirurgie betreft hersteloperaties om de tekenen van veroudering weg te werken of betreft lichaamscorrecties die voor de patiënt wenselijk zijn om emotionele en psychische redenen. Ook reconstructive chirurgie is vaak tegelijkertijd esthetische chirurgie.
Voor de zuivere esthetische ingrepen zonder reconstructieve aspecten is er geen tussenkomst en dienen alle kosten (kliniek, narcose, medicatie en nazorgen) zelf betaald te worden. Sinds enkele jaren te vermeerderen met 21 % BTW.
Wat is het verschil tussen een “plastisch chirurg” en een chirurg die “plastische chirurgie” aanbiedt ?
De titel van Plastisch Chirurg kan enkel gebruikt worden door een chirurg die hiervoor wettelijk erkend is. Het RIZIV-nummer eindigt dan op -210.
Anderzijds kan elke arts, oogarts, kaakchirurg of ander specialist “esthetische chirurgie” of “plastische chirurgie” toevoegen op zijn uithangbord, maar enkel en beperkt tot zijn eigen specifieke anatomische regio.
Dat heeft geen verband met de erkende en beschermde titel van “plastisch chirurg”. Een arts kan hiermee aangeven dat hij deze discipline uitoefent binnen zijn vakgebied of zich hierop toelegt, de oogarts op de oogstreek, de NKO-arts op neus en oren.
Daarvoor heeft de betrokken arts geen erkenning nodig, het behoort tot de algemene uitoefening van zijn specialiteit, indien hij dit wenst uit te oefenen en zich hierin bekwaamt heeft, hiervoor verzekerd is en hiervoor voldoet aan de BTW-verplichtingen.
Wat is het verschil tussen een “plastisch-esthetisch chirurg” en een “esthetisch arts” ?
Naarmate dat de niet-chirurgische behandelingen toenamen zijn er artsen die niet opereren en enkel deze niet-chirurgische behandelingen uitvoeren.
Door de jaren heen hebben zij zich verenigd mede door een beroepsvereniging die hun belangen behartigt. Het zijn de “esthetische artsen“. De laatste jaren ontstond ook wetgeving om dit te kaderen, zodat deze behandelingen niet meer door gelijk-welke-arts kunnen uitgevoerd worden.
Wetgeving en praktijk zijn in België helaas nog niet nauwkeurig op elkaar afgestemd, zodat er een wildgroei ontstaat aan “behandelaars” waarvan de deskundigheid niet gegarandeerd kan worden.
Uw bijkomende hospitalisatieverzekering
Uw ziekenfonds
Uw ziekenfonds komt enkel tussen bij ziekte, ongevallen en medische aandoeningen.
Esthetische behandelingen worden niet vergoed. Vaak is er wel een tussenkomst voor borstverkleiningen en grote buikwandcorrecties.
De toelating voor een borstverkleining dient aangevraagd door uw chirurg en goedgekeurd door de raadsgeneesheer van uw ziekenfonds.
Bij ingrepen waar u een tussenkomst kan bekomen vanwege uw ziekenfonds, zoals bij borstverkleiningen en grote buikwandcorrecties, blijven verzekeraars van bijkomende hospitalisatieverzekeringen toch weigerachtig de ereloonsupplementen te vergoeden.
Het is vaak een eeuwige discussie of hier noodzaak geldt, het een ernstige afwijking of aandoening betreft, of het aangeboren is of niet.
Kijk ook na of uw polis de private kamer dekt. Indien niet of u verblijft op een meerpersonenkamer, kunnen deze niet aangerekend worden.
Voor de borstverkleining is sinds 1 juli 2016 wettelijk bepaald dat een borstverkleining minstens 2 cups betreft, zo niet is er helemaal geen tussenkomst. U kan dan opteren om de ingreep op eigen kosten te laten uitvoeren.
Indien een verzekeraar beweert dat zij “alles” betalen, bedoelen zij alles wat beantwoord aan het wettelijke tarief of aan hun bepalingen. Bij een plastische ingreep met esthetische aspecten kan dit tarief echter overschreden worden, een meerkost waarin zij dus niet tussenkomen. U kan steeds contact nemen met uw verzekeraar of vragen voor een onderzoek door hun geneesheer.
De verzekering geldt enkel voor ingrepen in het ziekenhuis, voorlopig nog niet voor ingrepen in de privé-praktijken.
Zijn de prijzen voor een operatie overal gelijk?
Voor esthetische ingrepen bestaan geen vaste tarieven. Er is een gemiddelde prijs die in 90% van de praktijken goed vergelijkbaar is. Weet wel dat er voor iedere ingreep vaste onkosten bestaan. Als de prijs voor de ingreep te laag is, kan niet dezelfde kwaliteit aan zorgen en materialen geboden worden.
Wonderaanbiedingen bestaan niet in deze professionele wereld. Informeer vooral of werkelijk alles inbegrepen is en er geen ‘verdoken’ kosten zijn die nadien nog opduiken (kliniek, medicatie, narcosekosten..)

Als ik moet thuisblijven na plastische chirurgie, moet ik daar dan vakantie voor opnemen of krijg ik ziekteverlof?
Dat is afhankelijk van de ingreep. Het is niet logisch ziekteverlof te nemen voor een ingreep met esthetisch karakter. Maar gezien de vaak korte herstelperiode van enkele dagen kan verlof normaal gesproken geen probleem zijn. De dokter mag een ziektebriefje uitschrijven, maar overleg met uw werkgever is aangewezen.
Waarom moet ik best stoppen met roken voor een operatie ?
Roken heeft een ongunstige invloed op de doorbloeding en een goede doorbloeding is noodzakelijk voor een goede genezing.
Roken veroorzaakt onmiddellijke vaatvernauwing in de kleine bloedvaatjes als reactie op de nicotine en aderverkalking op langere termijn.
Een slechte doorbloeding geeft minder zuurstof aan de weefsels met slechtere wondheling. Wij raden u aan om enkele weken voor een behandeling te stoppen met roken.
Bepaalde ingrepen worden best niet uitgevoerd bij rokers gezien het hoge risico op complicaties die te maken hebben met deze slechte bloeds- en zuurtstofvoorziening in de weefsels. Courant zijn wondproblemen en wondinfecties, soms erger gaande tot huidversterf.
De behandelingen die geboden worden in privé-klinieken zijn voor het merendeel van medisch-esthetische aard. U moet meestal zelf voor de kosten instaan van de gekozen ingreep.
Het AZ St. Augustinus te Wilrijk is een algemeen ziekenhuis en maakt deel uit van de GZA-ziekenhuizen. Binnen deze ziekenhuizen kunnen evenzeer esthetische ingrepen plaatsvinden, zoals in een private setting.
Er zijn 8 plastisch chirurgen actief in de betreffende dienst. De raadplegingen gebeuren na afspraak op het private spreekuur van de plastisch chirurg naar keuze.
Indien er een ingreep dient te gebeuren kan deze plaats hebben in het AZ. St.Augustinus te Wilrijk.
Littekens en littekengenezing na ingrepen
De huid herstelt zich na insnijden of trauma met een litteken als gevolg. Het litteken bestaat uit collageen dat hier dient als een ‘huidlijm’. Dit herstel kan bijna naadloos zijn of duidelijk zichtbaar. Het kan vlak zijn of verheven, zacht of hard (hypertrofie of keloïd) , kleurloos, rood (hypertrofie) of wit (atrofie, hypotrofie).
Littekengenezing af van het type huid, de pigmenten, de wijze van hechting, de richting van het litteken en de anatomische lokalisatie. Sommige plaatsen van het lichaam geven nu eenmaal andere littekens. Niet goed voor littekens zijn de rug en de ledematen.
Een litteken evolueert voortdurend en kan plotseling een totaal ander uitzicht krijgen en een andere vorm aannemen. Het litteken laat zich van zijn slechtste kant zien tussen acht weken en zes maanden, wanneer het een rood-paarse kleur krijgt en de patiënt vaak klaagt over jeuk.
Bij de plastisch chirurg zullen er geen of minder littekens zijn ?
Let op : bepaalde plaatsen geven vaak slechte littekens. Wij weten dat er op de ledematen en de rug veel kans is dat een litteken niet mooi is. Het kan verbreden of onsierlijk genezen. Dit is eigen aan de plaats ten gevolge van tractie op de wonde en heeft vaak weinig te maken met de chirurg.
Toch hecht een plastisch chirurg het grootste belang aan mooie littekengenezing en zal zijn incisie leggen volgens een richting waarvan we weten dat er mooiere littekens uit voort komen. Indien mogelijk wordt er ook aan de binnenkant gehecht, zodat er geen uitwendige steekgaatjes of restletsels van de draadjes blijven. Indien er toch uitwendig gehecht moet worden zullen we de draadjes sneller verwijderen. Ook kan er “geniet” worden met haakjes van Michel, wat onsierlijk lijkt maar goede littekens geeft. Wel op tijd te verwijderen.
Hoe gaat de nabehandeling van littekens ?
Indien de huid het verdragen kan, raden wij aan littekens af te kleven. Onmiddellijk na de ingreep kleven we de wonde af met Micropore. Deze bestaat ook in bruine huidskleur. De eerste keer wordt deze verwijderd door de arts, nadien doet u het zelf. Dit heeft een gunstig effect op littekengenezing door de zachte druk en de massage die de klevers uitvoeren (vergelijk dit met de drukkleding bij brandwonden om littekens te verbeteren).
Vervang de Micropore zo weinig mogelijk om huidirritatie door de kleefstoffen te vermijden. Dit kan en dan dient u te stoppen met de micropore. Stap dan over naar produkten als…. (namen noemen is verboden bij wet) die siliconegel bevatten. Er zijn gelsiliconen die dezelfde effecten hebben als de tape, maar vaak minder irriteren na langer gebruik.
Afwisselen met Micropore is een goede optie. Massage van littekens met een vochtinbrengede crème is eveneens gunstig voor de mooie heling van littekens.
Zon en zonnebank dienen vermeden gedurende zes maanden, tenzij u de littekens bedekt.
In ieder geval zijn er fazes in de littekengenezing. Eerst is er de verse hechting die op korte termijn van enkele weken mooi geneest. Na 6 weken tot enkele maanden zal het litteken méér zichtbaar worden, roder en dikker. Dit is de hypertrofe faze. Nog een maand later zal dit terug verdwijnen om verder te evolueren gedurende zes tot twaalf maanden. Pas dan is het litteken ‘uitgerijpt’. Niet eerder kan een litteken beoordeeld worden. Indien niet perfect kan er dan een correctie overwogen worden.
Soms evolueert een litteken hypertrofisch of keloïdaal. Hypertrofie is een harde roodheid die meestal behandeld kan worden met injecties, massages of siliconesheetings.
Keloïd betekent dat het litteken veel breder wordt dan de originele snede en op zich aangroeit, vaak ook pijn en jeuk veroorzaakt. Dit is eerder zelden en meestal bij negroïde huidtypes.
Bent u ongerust of hebt u vragen, overleg dit met uw arts.

We zijn steeds geboeid door uw interesse, maar vaak ontvangen wij mails of berichten van onbekende patiënten met als enige vraag “Wat kost het ?”.
Op zoek naar de goedkoopste behandelaar of behandeling is een goed recht, maar behandelingen zijn qua inhoud en verscheidenheid vaak moeilijk te vergelijken. Een goede behandeling kan maar geboden worden na overleg en advies voor de meest geschikte procedure. Pas dan kunnen de kosten ingeschat worden.
Belgische artsen mogen ook geen prijzen of “offertes” publiceren of per e-mail rondsturen. De Orde der Artsen veroordeelt dit als ‘commercialisatie van geneeskunde’, in strijd met de deontologie.
Prijslijsten op sites waar deze wel gepubliceerd kunnen worden, geven een indicatie. Meestal zijn kosten en prijzen marktconform.
Sinds 2016 is er bijkomend een BTW-plicht van 21% op medisch niet-noodzakelijke behandelingen.
Als u meer specifieke vragen hebt en concrete antwoorden wil, regelt u een raadpleging. Wij proberen u te helpen zonder verdere verplichtingen tot behandeling.

Beukenlaan 2
2020 Antwerpen – Wilrijk
Tel.: 03 825 81 11
info@doktercoenen.be
www.doktercoenen.be