Oorcorrectie
Otoplastie
Wat houdt een oorcorrectie in?
De plastisch chirurg maakt hierbij een incisie achter op de oorschelp. Hierna wordt het kraakbeen geremodelleerd om de oren in de gewenste stand te krijgen. Soms gaat het enkel over de buitenboord die afstaand is, de antihelix. Maar ook de oorschelp zélf, de helix, kan afstaand zijn. Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. Kinderen kiezen meestal voor een narcose in het ziekenhuis. Voor volwassenen kan dit ambulant.
Na de correctie wordt een hoofdverband gedragen gedurende drie a vier dagen en nadien nog een tennisbandje tijdens de nacht. Hiermee wordt vermeden dat de patiënt onbewust het oor zou terugplooien tijdens de slaap. Wij zien patiënten terug de dag na de ingreep om het hoofdverband te verversen of al kleiner te maken.
Behoudens de klassieke correctie van afstaande oren, vragen patiënten ook om oorlellen te verkleinen of te verfraaien. De oorlellen atrofiëren met de leeftijd en gaan doorhangen. We kunnen deze chirurgisch verkleinen of de vorm verbeteren. Een andere benadering is om de oorlellen op te vullen met fillers zodat deze steviger en voller zijn.
Een ander euvel zijn ingescheurde oorgaatjes door het dragen van de oorbellen. Dit herstellen is een kleine ingreep onder plaatselijke verdoving.
Zijn er meerdere technieken mogelijk ?
Inderdaad. Er zijn technieken met behoud of wegname van kraakbeen. Het is belangrijk om een natuurlijk resultaat te bekomen zodat er geen tekens van de operatie overblijven. Dit vraagt artistiek inzicht en ervaring van de chirurg.
Vanaf welke leeftijd opereert men best afstaande oren (flaporen) ?
In het algemeen stellen we dat het patiëntje de ingreep zelf moet willen. Kinderen zijn pas gemotiveerd om dit te doen als ze ermee geplaagd worden op school.
Is het resultaat blijvend ?
De ingreep geeft een blijvend resultaat. Het gebeurd wel eens dat een oor na de correctie in de volgende maanden weer gaat afstaan. Dit heeft te maken met “karaktervol” kraakbeen dat zich moeilijk laat remodelleren. Er dient dan een kleine bijkomende ingreep te gebeuren om dit te corrigeren.