Buikwandcorrectie
Abdominoplasty
Een buikwandplastiek is een ingreep die uitkomst kan bieden als uw buikwand uitgerokken en slap is ten gevolge van zwangerschap of grote schommelingen in uw lichaamsgewicht. De operatieve ingreep zelf aan de buik is niet pijnlijk. Wel kan de samengaande liposuctie van de zijflanken vaak hinder veroorzaken in de rug.
Een uitgebreide buikwandplastiek is steeds gecombineerd met liposuctie. Men dient op een herstelperiode te rekenen van enkele weken alvorens men fysieke arbeid ten volle kan hervatten.
Wat houdt de ingreep in?
Er is een hospitalisatie voor 24 tot 48 uur. De operatie vindt plaats onder algehele narcose. De plastisch chirurg maakt een horizontale snede boven de schaamheuvel, zodat hij overtollig vet- en huidweefsel kan verwijderen en de buikwand aanspant.
U behoudt dus uw eigen navel, maar deze krijgt een nieuwe positie, “dezelfde knoop maar in een ander knoopsgat”
Nadat de huid onder de navel is weggehaald wordt de resterende huid van boven de navel naar beneden toe aangespannen. Tegelijkertijd wordt de navel terug naar buiten gehaald op de correcte hoogte (ter hoogte van de heupkammen). Indien er een diastase of verzwakking is van de rechte buikspieren, wordt deze gerepareerd.
Huidstriemen gelegen tussen het niveau van de pubis en de navel zullen dus volledig verwijderd zijn. Eventuele striemen die nog liggen boven het niveau van de navel zullen veel minder opvallen omdat deze huid aangespannen wordt.
Liposuctie van de lenden en de rug gebeurd gelijktijdig. Meestal is er daar overtollig vet. Deze combinatie zorgt voor de artistieke vormgeving van uw lichaam, zodat ook de zijkanten en flanken elegant afgerond zijn.
Enkele uren na de ingreep bent u terug op uw kamer en mag u ‘s avonds een maaltijd nemen. We proberen u zo snel mogelijk te mobiliseren, dit betekent dat u dezelfde avond nog, of zeker de ochtend nadien uit bed kan. De meeste patiënten gaan daags na de ingreep naar huis.
Houd ik aan de ingreep een litteken over ?
Ja, u krijgt een horizontaal litteken over de onderbuik, maar die loopt onder de bikinilijn. De hechtingen gebeuren meestal intradermaal, zodat u geen of amper uitwendige draadjes ziet.
Het herplaatsen van de navel laat ook een klein litteken na rond de nieuwe navelpositie. Dit wordt echter na verloop van tijd minder zichtbaar, omdat het gaandeweg steeds meer de kleur aanneemt van de omliggende huid.
Littekens op deze plaats genezen niet altijd optimaal, zodat in een klein percentage een littekencorrectie dient te gebeuren. Dit kan onder plaatselijke verdoving en gebeurt maar na 6 a 12 maanden.
Zijn er risico’s verbonden aan de ingreep?
Gevoelloosheid in het behandelde gebied komt voor, maar keert spontaan weer terug.
De buikplastiek is een ingreep die vlot en correct dient uitgevoerd om het risico op bloedklontervorming te beperken. Dit zou aanleiding kunnen geven tot een trombosebeen of longembolie, wat voorkomen wordt door aangepaste medicatie tijdens de ingreep.
De ingreep dient begeleid te worden door een deskundig anesthesist die de nodige en aangepaste voorzorgsmaatregelen neemt.
Wanneer mag ik weer gaan werken?
Na de ingreep moet u het twee weken rustig aan doen om de buik te laten herstellen. Daarna kunt u geleidelijk weer aan het werk. Sporten kan weer na een maand. Om de buikspieren te ondersteunen, krijgt u het advies om gedurende de eerste weken dag en nacht de lipopanty te dragen, die u na de operatie aankreeg.
Kan ik mijn ziekenfonds aanspreken voor deze ingreep ?
Het ziekenfonds komt maar tussen indien het een werkelijk storende hangbuik betreft en dit aantoonbare hinder veroorzaakt.
De RIZIV-code of nomenclatuurnummer voor het ziekenfonds die verantwoord is bij een buikplastie is 241286 N300. Het ereloon voor de chirurg dat hiervoor uitbetaald wordt is 368 euro (januari 2021). Voor deze beperkte tussenkomst in ereloon kan de ingreep niet gebeuren en zal er een meerprijs aangerekend worden.
De meeste patiënten hebben vooral een esthetisch probleem terwijl de hinder minimaal is.
Voor de liposuctie die tegelijkertijd kan uitgevoerd is er echter nooit een tussenkomst.