Het wegzuigen van vet (liposuctie) bestaat nu 30 jaar.
Eerst gebeurde dit met dikke canules om vet weg te zuigen uit de diepere vetlagen, gelegen tegen de spieren. In de jaren ’90 stapte men over naar fijne canules en ging men vet weghalen in de oppervlakkige vetlaag, de oppervlakkige liposuctie. Hierdoor kan de huid niet meer inzakken en is het risico op putten en golven maximaal verminderd.
Men hechtte tegelijk ook meer belang aan de algehele vormgeving van het lichaam door vet weg te zuigen in verhouding tot de eigen anatomie. In de populaire litteratuur is men dan gaan spreken over liposculptuur en lipocontouring.
Vet gebruiken om te vullen kreeg de naam lipofilling. Men gaat het afgezogen vet terug gebruiken voor weefselopbouw bij atrofie of na andere ingrepen waar een vormverbetering beoogt wordt.
De term lipocurettage is geen officiële benaming, maar wil het belang van de huidretractie benadrukken wat ook weer bijdraagt tot een vormverbetering.
De term liposuctie is echter nog altijd gangbaar en naast lipofilling, de enige officiële benaming voor deze behandelingen.
Liposuctie is vaak een onderdeel van andere ingrepen in de plastische heelkunde. (buikcorrecties, borstcorrecties, arm en dijliften…)
Met de jaren heeft ook de technologie ingang gevonden bij de esthetische correcties en liposucties. Liposucties waarbij de canules ultrasonen geleiden tot in het vet of het gebruik van laser- of radiofrequente stralen. De canules kunnen elektrisch aangestuurd worden zodat ze vibreren, de vibroliposuctie. Deze technieken helpen het vet makkelijker los te maken of hebben als effect dat er minder onderhuidse bloedingen zijn, minder blauwe plekken of minder zwelling. Behoudens een vlotter gebruiksgemak is er wezenlijk geen verschil of duurzaamheid van de resultaten aantoonbaar.
Ben ik geschikt voor liposuctie ?
Geschikt zijn mannen en vrouwen met een goede huidelasticiteit, plaatselijke vetophopingen en een correct lichaamsgewicht. Liposuctie is niet bedoeld om zwaarlijvigheid te corrigeren. Liposuctie is geen methode om te vermageren. Liposuctie is een methode voor figuurcorrectie. Een correcte BMI is aangewezen. Liposuctie kan een verbetering geven van de sinaasappelhuid-structuur (cellulitis) . Indien deze echter het gevolg is van ongezonde leefwijzen, kan deze storende huidstructuur terug keren.
Moet ik hiervoor onder algehele narcose ?
Zeker niet ! Het is erg populair om een beperkt aantal zone’s te laten behandelen en een tijd later de andere zone’s die overblijven. De behandeling gebeurt dan ambulant, onder plaatselijke verdoving. De patiënt krijgt dan voorafgaandelijk een kalmeringstabletje wat een licht roesje veroorzaakt. De panty hoeft dan ook niet zo zwaar te zijn. Een spannend figuurcorrigerende panty zoals u die vinden kan bij HEMA of andere speciaalzaken volstaat. De behandeling duurt dan 1 tot maximum 2 uur.
Indien er op vele plaatsen of indien er veel vet moet weggezogen worden, biedt een narcose meer comfort. U kan hierin het advies van uw arts volgen. Alleen plastisch chirurgen hebben de mogelijkheid tot narcose en behandeling in een erkend ziekenhuis.
Komt het vet dat verwijderd is weer terug?
Vanaf de pubertijd worden er geen nieuwe vetcellen meer aangemaakt. Eenmaal verwijderde vetcellen komen niet meer terug. Liposuctie geeft daarom een blijvend resultaat indien er een goede reden was om deze ingreep te doen. Indien er een liposuctie gebeurt bij een zwaarlijvige patiënt is er geen garantie voor het resultaat. Dit hangt af van hun wilskracht om een dieet te volgen ter ondersteuning van het resultaat. Liposuctie is geen methode voor vermagering. Het is een methode van figuurcorrectie bij patiënten met een normaal lichaamsgewicht maar een abnormale verdeling van structurele vetdepots.
Hoe lang duurt de ingreep?
Afhankelijk van de hoeveelheid vet die verwijderd moet worden en het aantal locaties duurt de behandeling een of twee tot drie uur.
Zijn er risico’s en complicaties?
Elke operatie kan in principe een infectie of een nabloeding teweegbrengen. Bij liposuctie echter is dit risico bijzonder klein. Bloeduitstortingen en een stijf gevoel zijn normaal, maar nemen vrij snel af. De arts zal hier al tijdens het consult uitgebreid aandacht aan besteden.
Werkt Liposuctie ook tegen cellulitis (sinaasappelhuid)?
In enkele gevallen neemt de cellulitis na liposculpture in het behandelde gebied af. Dit is echter niet de regel. En vaak kan de ‘cellulitis’ terugkeren.
Liposuctie verbetert voornamelijk het figuur en is niet bedoeld om de kwaliteit van het vet te veranderen.
Cellulitis (sinaasappelhuid) heeft te maken met een andere vetstructuur in de bovenste vetlaag. Als deze weggezogen wordt, is de cellulitis ook behandeld, maar kan terugkeren.
En striae dan ?
Striae ontstaan omdat de collageenvezels hun elasticiteit verloren hebben door zwangerschap, hormonale schommelingen of overgewicht. Deze kunnen minder opvallend worden na liposuctie maar zijn als dusdanig niet behandelbaar. Teveel striae betekent dat de huid niet veel elasticiteit bezit en is mogelijks een aanduiding om voorzichtig te zijn met liposuctie.
Gaat mijn huid na de behandeling hangen?
De huid is zeer elastisch en trekt normaliter vanzelf weer strak met ondersteuning van speciale compressiekleding (zoals bijvoorbeeld ook na een zwangerschap gebeurt). Bij mannen en vrouwen ouder dan vijftig jaar kan een minder goede aanpassing van de huid plaatsvinden. Eventuele alternatieven kunnen dan met de arts worden besproken.
Na hoeveel tijd kan ik weer met mijn normale activiteiten beginnen?
Rusten is belangrijk tijdens de eerste dagen, maar u dient anderzijds voldoende te bewegen om de circulatie te bevorderen. Sommige patiënten gaan vrijwel direct weer aan het werk. Dit is echter zeer wisselvallig, persoonlijk en ook afhankelijk van de uitgebreidheid en het verloop van de ingreep. U kan niets echt fout doen, maar bij enige vermoeienis is rusten de boodschap.
Sporten is niet mogelijk gedurende enkele weken, maar indien u wenst is rustig fietsen en wandelen toegelaten. In de meeste gevallen kunt u gemiddeld na 3 a 5 dagen weer aan het werk. Een lipopanty blijft u dragen gedurende minstens drie weken.
Laat liposuctie littekens achter?
Ze worden bij voorkeur gemaakt op een verdoken lokalisatie (liesplooi, knieholte, bilplooi..) De incisies die gemaakt worden hebben een lengte van twee tot drie millimeter en zijn na enige tijd nog nauwelijks zichtbaar. De incisies worden gehecht met een oplosbare hechting en een hechtpleister die snel weer verwijderd mag worden.
Kan ik na de behandeling douchen of in bad?
Het behandelde gebied mag de dag na de ingreep nat worden. Een heet bad wordt afgeraden, douchen is geen probleem. U mag de lipopanty de dag na de ingreep uit doen om te douchen of u te verfrissen. De panty kan gewassen in de wasmachine/droogkas en na enkele uren doet u de panty weer aan , die u zoveel mogelijk draagt gedurende minstens drie weken.
U kan een tweede panty bestellen. Eventuele verbandjes of plakkertjes ter hoogte van de steekgaatjes langs waar de liposuctie gebeurde, mag u verwijderen. De draadjes vergaan meestal vanzelf of de arts zal ze verwijderen bij de eerste controle, na één week.
De volledige genezing neemt meerdere weken in beslag. De meeste artsen hechten maar belang aan het resultaat na drie maanden.
Ik onderging een liposuctie doen en ik weeg nu meer dan tevoren ?
Net na de behandeling kan u enkele kilo’s méér wegen door oedemen en het extra ophouden van vocht. U kan dan vaak niet in een broek die tevoren wel paste. Een tiental dagen na de liposuctie krijgt u terug het originele gewicht en pas na enkele weken kan u enkele kilo’s minder wegen afhankelijk van de hoeveelheid vet die weggehaald werd. Let op : minder wegen na een liposuctie is meegenomen, maar dit mag niet de motivatie zijn. Liposuctie is een figuurcorrectie en geen middel tot vermagering.
- Voor alle raadplegingen en bezoeken
- Voor eenvoudige behandelingen
- Niet voor chirurgische ingrepen
- Voor info of verdere contactname
- Om ingrepen af te spreken
- Vraag om gebeld te worden
- Wij beantwoorden uw oproep
° op maandag, dinsdag en donderdag
° tussen 09.00 uur en 18.00 uur.